11.11.14

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο ΝτονέτσκΟ ΟΑΣΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης...


Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των...
φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Περισσότερα από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επεσήμανε σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στη χώρα.

«Το επίπεδο της βίας στην ανατολική Ουκρανία καθώς και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένουν υψηλά και εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο Μάικλ Μποτσιούρκιβ, την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται ότι έστειλε άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό στην περιοχή.

«Τα πυρά δεν έχουν σταματήσει, περισσότερους από δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ», της βάσης για την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Σεπτεμβρίου, όμως στην ουσία παραβιάζεται καθημερινά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς.

«Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Λισένκο σχολίαζε τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον παρατηρητών του ΟΑΣΕ ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο σύμβουλος, ο Βασίλι Μπούντικ, δήλωσε χθες Δευτέρα σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έδωσαν ευαίσθητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματικούς.

Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ο Μπούντικ αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία αναφέρεται ότι οι παρατηρητές ενημέρωσαν την Κυριακή μέλη μιας κοινής ρωσο-ουκρανικής επιτροπής για την ύπαρξη βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης στην περιοχή Καρλίβκα, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και είναι έξω από το Ντονέτσκ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ένας Γεωργιανός παρατηρητής του ΟΑΣΕ του είπε ότι έως και το 80% του προσωπικού της αποστολής του Οργανισμού στη Μαριούπολη είναι Ρώσοι, πολλοί εκ των οποίων πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών.

Οι επικρίσεις αυτές γίνονται αφού ο ΟΑΣΕ έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στο Ντονέτσκ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δύο έφηβοι. Η έκθεση δεν επέρριπτε την ευθύνη σε καμία από τις δύο πλευρές, όμως επεσήμανε ότι τα πυρά προήλθαν από τα βορειοδυτικά, την περιοχή όπου βρίσκονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Και οι αυτονομιστές αντάρτες επέκριναν την αποστολή του Οργανισμού, αφού έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις, στις οποίες αναφέρει ότι στρατιωτικές οχηματοπομπές κινούνται δυτικά προς τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: