10.11.14

Σπάνια μυκηναϊκά ευρήματα στην Αλικαρνασσό...

Σπάνια μυκηναϊκά ευρήματα στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ)Νέα σπάνια ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και την αρχαία Μύνδο (Gümüşlük).

Σύμφωνα με τους...
αρχαιολόγους τα νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην στην ιστορία της χερσονήσου της Αλακαρνασσού.

Σύμφωνα με την Εφορεία Ενιάλιων Αρχαιοτήτων της Τουρκίας συνολικά βρήκαν 49 αντικείμενα της περιόδου αυτής.

“Συνολικά, μαζί με τα νέα, έχουμε βρει περισσότερα από 248 αρχαία αντικείμενα της μυκηναϊκής περιόδου. Αυτό κάνει το μουσείο μας το πιο πλούσιο σε ευρήματα μυκηναϊκής περιόδου σε όλη της Τουρκία» είπε ο έφορος αρχαιοτήτων Εμέλ Οζκάν.

Η Εμέλ Οζκάν είπε ότι τα νέα ευρήματα χρονολογήθηκαν και βρέθηκαν ότι είναι 3.500 χρόνων.

Ο μικρός αμφορέας και τα δώρα που υπήρχαν στην νεκρόπολη δείχνουν την παρουσία των Μυκηνών στην περιοχή από τα πρώτα χρόνια της εποχής του Χαλκού σύμφωνα με την Οζκάν.

Οι σκελετοί που βρέθηκαν θα μελετηθούν από ανθρωπολόγους ενώ τα έργα τέχνης θα φιλοξενηθούν στο μουσείο της Αλικαρνασσού.

Η Μύνδος ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Καρίας, στη Μικρά Ασία, χτισμένη στη Χερσόνησο της Αλικαρνασσού (σύγχρονο Μποντρούμ).

Πρόκειται για μία από τις οκτώ πόλεις των Λελέγων στην χερσόνησο της Αλικαρνασσού.

Tον 4ο αιώνα π.X. ο σατράπης της Kαρίας, Μαύσωλος, μετέφερε τους κατοίκους της Mύνδου προς τα βόρεια, ενσωματώνοντας σε αυτήν και τους κατοίκους της πόλης Tέρμερα (Αssarlik).

Σήμερα στη θέση της στέκεται η τουρκική πόλη Γκιουμουσλούκ (Gümüslük).

Κάποτε την πόλη επισκέφτηκε ο κυνικός φιλόσοφος, Διογένης.

Παρατηρώντας πόσο τεράστιες ήταν οι πύλες της πόλης σε σχέση με την ίδια την πόλη, είπε: «Ω άνδρες της Μύνδου, σας συμβουλεύω να κλείσετε τις πύλες, καθώς η πόλη μπορεί να δραπετεύσει από αυτές!»...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: