7.11.14

Νέα εγκύκλιος για τον Έμπολα...

Το υπουργείο Υγείας Αλλη μια εγκύκλιο για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας για πιθανό κρούσμα Έμπολα, αυτή τη φορά όσων εμπλέκονται στην υποδοχή μεταναστών που δεν διαθέτουν...
νομιμοποιητικά έγγραφα με λεπτομερή ανάλυση των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος αφορά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, τα Προαναχωριασιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία, τους συνοριοφύλακες και τους εργαζόμενους (υγειονομικούς και μη) που εμπλέκονται στις διαδικασίες διαχείρισης των παράνομων μεταναστών.
Σκοπός της εγκυκλίου - όπως αναφέρει - είναι η πρόληψη μετάδοσης του ιού Έμ̟πολα α̟πό νεοεισερχόμενους μετανάστες χωρίς νομιμο̟ποιητικά έγγραφα μέσω παράνομων σημείων εισόδου. Ως στόχος τίθεται η άμεση ταυτο̟ποίηση της χώρας ̟προέλευσης των μεταναστών και το ιστορικό των̟ πρόσφατων μετακινήσεών τους προκειμένου να προχωράει άμεση ιατρική εκτίμηση και ̟παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας εκείνων των μεταναστών̟ που ̟προέρχονται ή έχουν ταξιδέψει ̟πρόσφατα σε χώρες ̟που υ̟πάρχει ε̟πιδημία α̟πό τον ιό Έμ̟πολα. Οπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο οι χώρες αυτές είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρρα Λεόνε, κράτη με εκτενή και έντονη μετάδοση της νόσου, βάσει του επικαιροποιημένου «Οδικού χάρτη αντιμετώ̟πισης του ιού Έμ̟πολα» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ε̟πι̟πλέον, σημειώνεται, υ̟πάρχει και μια υ̟πό έλεγχο ε̟πιδημία στο Κονγκό (ε̟παρχία Equateur), ό̟που όμως έχουν ̟περάσει ̟άνω α̟πό 21 μέρες α̟πό το τελευταίο αναφερόμενο αρνητικό εργαστηριακό τεστ ύ̟πο̟πτου κρούσματος.
Η εγκύκλιος ορίζει την χρήση γαντιών μιας χρήσεως και χειρουργικής μάσκας, την στοιχειώδη δηλαδή προστασία, ως κρίσιμη αφού όπως επισημαίνεται προστατεύουν από την έκθεση σε μεγάλο αριθμό νοσημάτων ̟που μεταδίδονται α̟πό άτομο σε άτομο.
Επιπλέον συστήνει την εξήγηση σε όλους τους μετανάστες με τη συνδρομή διερμηνέα του λόγου για τον οποίο ζητείται αναλυτικό ιστορικό μετακίνησης της ε̟πιδημίας α̟πό τον ιό Ebola, δίνοντας έμφαση στη σημασία ̟που έχουν αυτές οι ̟πληροφορίες, τόσο για την υγεία του ιδίου του ατόμου, των οικείων του, εφόσον έχουν εισέλθει μαζί, των υ̟πολοί̟πων φιλοξενουμένων στο Κέντρο, όσο και για την ̟προάσ̟πιση της Δημόσιας Υγείας.

Τα άτομα που προέρχονται ή έχουν ταξιδέψει σε χώρα όπου υπάρχει επιδημία από τον ιό Εμπολα αν δεν θεωρηθούν ύποπτα κρούσματα (είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων) θα τίθενται υπό παρακολούθηση για 21 μέρες (όσος είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης της νόσου). 
Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας πήρε αριθμό πρωτοκόλλου κοινοποιήθηκε αρχειοθετήθηκε, μαζί άλλες λίγες, που αφορούν τον ιό Εμπολα. Παρόλο που οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι πιθανότητες να φτάσει ο ιός στη χώρα μας είναι μικρές, επισημαίνουν ότι η ετοιμότητα κάθε συστήματος Υγείας να τον δεχτεί είναι αυτονόητη. Στα γραφεία της Αριστοτέλους αποδεικνύεται ότι -πέραν των εκδόσεων εγκυκλίων, των εντυπωσιακών δηλώσεων, των κατά συρροήν συσκέψεων (εντός κι εκτός Ελλάδας)- ισχύει το αντίθετο. Η απεύθυνση εγκυκλίων που δεν υλοποιούνται γιατί δεν δίνεται ουσιαστική δυνατότητα να εφαρμοστούν ή οι διατυπώσεις επιστημονικών διαπιστώσεων της παγκόσμιας κοινότητας υγείας και η παροχή κατευθύνσεων χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών, όπως της στοιχειώδους προστασίας των γαντιών και των χειρουργικών μασκών που θεωρεί κρίσιμης σημασίας η παραπάνω εγκύκλιος, είναι η τακτική που έχει υιοθετήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία σκύβει πάνω από τον θανατηφόρο ιό της Αφρικής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως πρώτη είχε επισημάνει η «Εφ.Συν» (26/10) εξακολουθεί. Στα ανακοινωθέντα νοσοκομεία αντιμετώπισης τυχόν επιβεβαιωμένου κρούσματος «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σωτηρία» οι αρμόδιες Επιτροπές Λοιμώξεων και Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, όπως γράφαμε δεν έχουν ενημερωθεί, ενώ παραμένουν μεγάλες οι ελλείψεις σε γάντια, ποδονάρια και καθημερινής χρήσης αναλώσιμα υλικά. Επιπλέον εκκρεμεί η ενημέρωση του συνόλου των υγιειονομικων -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- ανεξάρτητα από ειδικότητα (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικές ειδικότητες, διοικητικοί, καθαρίστριες, σεκιούριτι), προκειμένου να είμαστε διασφαλισμένοι ακόμα κι αν οι πιθανότητες να φτάσει στη χώρα μας ο ιός είναι χαμηλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: