11.11.14

Το ασφαλιστικό "μπλοκάρει" συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας...

Το ασφαλιστικό «μπλοκάρει» συμφωνία κυβέρνησης - τρόικαςΗ αδιαλλαξία της τρόικας στις αιτιάσεις της και τα προαπαιτούμενα που ζητά προκαλούν νέο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέπει...
τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να πηγαίνουν πίσω. 

Την ίδια ώρα, όσο δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ της κυβέρνησης που πιέζεται ασφυκτικά από το έντονο προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και του κλιμακίου των δανειστών, η τρόικα δεν επιστρέφει για την τελική αξιολόγηση.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει το ασφαλιστικό και οι νέες αιματηρές παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα, με το Μαξίμου να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση στη λογική των δανειστών θα έχει ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, την ώρα που η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Ο σκόπελος του Ασφαλιστικού ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε την Κυριακή από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σε δηλώσεις του σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της Αυγής που ήταν για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων. 

Οι αιτιάσεις της τρόικας εκτός από τα εργασιακά (λοκ άουτ και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων) για το ασφαλιστικό αφορούν σε νέα συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών φορέων στο ΙΚΑ. 

Στο νέο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από το 2015, προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ. Το σχέδιο προβλέπει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Μαξίμου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, στο οποίο από την κυβέρνηση εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος, μετά τη λήξη του Μνημονίου, ως είχε μέχρι σήμερα. 

Τα ανοιχτά θέματα του κυβερνητικού συνασπισμού με την τρόικα τέθηκαν χθες στη σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη επί τάπητος, με τον δεύτερο να επιχειρεί να εμφανιστεί αισιόδοξος, με τις δηλώσεις του να παραπέμπουν για μία ακόμη φορά στη γραμμή προληπτικής στήριξης. 

Μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι στόχος τους είναι να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο, αλλά όχι… ακάλυπτη. «Να έχουμε έναν θώρακα ασφαλείας που δε θα επιτρέπει κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών σε βάρος της χώρας». 

«Ο υπουργός οικονομικών, κ. Χαρδούβελης, μας ενημέρωσε για το τι συνέβη στο Eurogroup. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά και η τελευταία πριν βγούμε από το Μνημόνιο και την επιτήρηση, γιατί έχουμε ως στόχο να ολοκληρώσουμε την τελευταία επιθεώρηση και να οργανώσουμε την επόμενη φάση στο πλαίσιο που προβλέπει η Ε.Ε. Η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως», ήταν τα πρώτα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 

Όπως ανέφερε στόχος είναι «να βγούμε στο ξέφωτο, με ένα θώρακα ασφαλείας που δε θα επιτρέπει κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών». Μάλιστα επεσήμανε, ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό, πριν αρχίσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία. Πάντα υπάρχει ερώτημα και δίλημμα. Ή θα διαλέξουμε μια λύση που έχουμε παλέψει με θυσία και κόπο και είναι σίγουρη ή άλλες λύσεις που είναι ασαφείς και επισφαλείς»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: