27.11.14

"Τσιμουδιά" από τον Χαρδούβελη...

...για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων...


Ως "επτασφράγιστο μυστικό" κρατά ο Γκίκας Χαρδούβελης το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόϊκα στο Παρίσι, καθώς παρά το...
πιεστικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει τη Βουλή εκείνος επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.

Στον επίλογο της σύντομης ομιλίας του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκτιμώ ότι χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Έχει  σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση. Θα επιτύχουμε και πλέον χαράσσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, μία νέα περίοδο με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του: «Σε μια διαπραγμάτευση όταν είναι στη μέση δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις τη στρατηγική σου. δεν μπορώ εγώ στη μέση της διαπραγμάτευση να πω αυτό νομίζω, έτσι κι αλλιώς. Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε, αυτό κάτι σημαίνει».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει ότι "δεν θα υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις"  και ότι "στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά". Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα: "Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά. Όμως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση".

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "μπορούμε να πιάσουμε το στόχο των 9,6 δις από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους του 2016". Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό θα παραμείνει (αν και ελαφρώς μειωμένο) σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 317 δις ευρώ, δηλαδή το 171% του ΑΕΠ, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: