15.11.14

Συνέχιση του μνημονίου διαβλέπει ο Φώτης...




Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως «με τα υπάρχοντα δεδομένα - και στη βάση των όσων προανακρούονται- οδηγούμαστε σε μια νέα...

συμφωνία που θα έχει πάλι επαχθή μέτρα και πολιτικές που δεν θα οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από το ουσιαστικό δεσμευτικό και ασφυκτικό περιεχόμενο του μνημονίου».


Αναφορικά με τις πολικές εξελίξεις και το θέμα των συμμαχιών δήλωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να συμβάλει «στην πολιτική αλλαγή και στην προοδευτική διακυβέρνηση. Θα το πράξουμε καλύτερα αν διαμορφώσουμε μια πολιτική συμπαράταξη στην οποία η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει με το δικό της στίγμα σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία. Αυτή η πολιτική συμπαράταξη προϋποθέτει τη συνάντηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς».
Την άμεση ανάγκη συννεόησης των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη και σύνθετη κατάστση της χώρας το αμέσως προσεχές διάστημα, εξέφρασε ο κ. Κουβέλης, ενόψει των εξελίξεων για την προεδρική εκλογή.
 «Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν σε συγκεκριμένα θέματα και στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ζητημάτων δεν ακυρώνει την πολιτική διαπάλη, ούτε και τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Τα κόμματα οφείλουν στη χώρα μια αντιπαράθεση ουσίας για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με όρους τεχνητής πόλωσης και δεν πρέπει να θίγει την αναγκαία ομαλότητα και τη σταθερότητα των πολιτικών θεσμών και λειτουργιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ .
Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με την ρητορική εξόδου από το μνημόνιο, η οποία «απέβη άκαρπη. Η στρατηγική του success story ήταν έωλη. Οι επικοινωνιακές φιέστες για το τέλος της κρίσης σκόνταψαν πάνω στην πραγματικότητα». «Την σταθεροποίηση της οικονομίας την πλήρωσαν και την πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Οι ανισότητες αυξήθηκαν μέσα στην κρίση. Η πλειονότητα του πληθυσμού απειλείται από μόνιμο εγκλωβισμό σε καθεστώς ανέχειας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τεχνητή αισιοδοξία δεν μπορεί να αλλάξει την αντικειμενική πραγματικότητα καθώς, όπως είπε: «.... η τελική αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος από την τρόικα, η νέα συμφωνία με τους εταίρους και οι παράμετροι αυτής, καθώς και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους παραμένουν ανοικτά ζητήματα μεγάλης σημασίας, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα φάση».
Προειδοποίηση απηύθυνε και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο. Να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα και οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν μόνο με την επιθυμία».
Επίσης, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρότασή του για συνεννόηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και συμπλήρωσε πως σε συνάρτηση με αυτό, «υπάρχει το θέμα της τελικής αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Είχαμε όμως επισημάνει ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο η εγκατάλειψη του στόχου της επαναδιαπραγμάτευσης και η πολιτική γραμμή "πρώτα θα υλοποιήσουμε τις προβλέψεις του μνημονίου και μετά θα διαπραγματευτούμε”».
Και πρόσθεσε: «Το χρέος δεν έγινε βιώσιμο με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν θα γίνει βιώσιμο με σενάρια επί χάρτου για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και με εμμονές για δήθεν εξασφαλισμένη βιωσιμότητά του. Απαιτούνται παρεμβάσεις. Όσο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, τόσο αποδυναμώνεται η εθνική διεκδίκηση για την ελάφρυνση και απομακρύνεται η πιθανότητα σημαντικής απομείωσής του. Ούτε βεβαίως το χρέος θα εξαλειφθεί με μονομερείς ενέργειες σε σύγκρουση με τις πιστώτριες χώρες».
Οσον αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα από την παρούσα Βουλή για μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία και πάει πίσω σχεδόν μια πενταετία ενω επανέλαβε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ. «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κυρίως:
.Το εκλογικό σύστημα
.Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων
.Η ευθύνη των Υπουργών
.Η βουλευτική ασυλία
.Η πλήρης διάκριση των εξουσιών
.Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
.Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
.Η διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, υπό το πρίσμα και των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία τους
.Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με ρητή κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος
.Η κατάργηση του άρθρου 86 Σ (ποινική ευθύνη μελών της Κυβέρνησης».
Tέλος, ως προς το εκλογικό σύστημα είπε η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: