8.11.14

«Καθαρή» η διοίκηση Μυλόπουλου...



Τα «τερατώδη» οικονομικά σκάνδαλα της πρυτανείας... ίσως ήταν 1.700 ευρώ!


Πολύ μελάνι χύθηκε για τα έργα και τις ημέρες του τέως πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννη Μυλόπουλου, και των...
αντιπρυτάνεων συνεργατών του. Μεταξύ αυτών, το περιβόητο δώρο iphone, οι «χρυσές τουαλέτες» της πρυτανείας,  το ταξίδι για γάμο συνεργάτιδός του στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως τα επιμίσθια που φέρονται ότι έπαιρναν μέσω ερευνητικών προγραμμάτων της επιτροπής ερευνών. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος, έθεσε στο αρχείο την πιο σοβαρή από τις υποθέσεις αυτές, αποτιμώντας τη ζημιά του Πανεπιστημίου μόνο σε τρία εισιτήρια αξίας έως 1.700 ευρώ, για τα οποία διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου εκείνη να αποφανθεί αν έχει τελεστεί το πλημμέλημα και μόνο της απιστίας γι' αυτό το ποσό.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που συντάχθηκε και παραδόθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς έπειτα από πολύμηνη έρευνα, ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και οι συνεργάτες του αντιπρυτάνεις Γιάννης Παντής, Σοφία Κουίδου - Ανδρέο, πράγματι εισέπρατταν αμοιβές για ερευνητικά προγράμματα που αναλάμβαναν εισπράττοντας επιμίσθιο. Ωστόσο, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς διαπίστωσε ότι όλα τα έργα που είχαν αναλάβει ως ερευνητικά διεκπεραιώθηκαν κανονικά, οπότε δεν έχει τελεσθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης ή άλλη αξιόποινη πράξη.
Το μόνο μεμπτό που βρήκε η έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν η δαπάνη για το περιβόητο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, που όμως η αξία του δεν ξεπερνά τα 1.700 ευρώ για τον καθένα. Ο εισαγγελέας διαφθοράς εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση ίσως να διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό πλημμελήματος και γι' αυτό έθεσε την υπόθεση αυτή στην κρίση της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφανθεί αν συντρέχει λόγος άσκηση δίωξης, πράγμα αμφίβολο αν θυμηθεί κανείς τι είχε γίνει στην περίπτωση του περιβόητου iphone...
Τον Μάιο του 2013, ο τότε αντιπρύτανης Γιάννης Παντής είχε κηρυχθεί αθώος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ζημία για το πανεπιστήμιο. Ο κ. Παντής είχε κατηγορηθεί αρχικά ότι με χρέωση του ιδρύματος είχε χαρίσει ένα iphone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη ως επαγγελματικό δώρο.
Η μόνη υπόθεση, λοιπόν, που βρίσκεται πλέον σε εκκρεμότητα για την προηγούμενη πρυτανική αρχή του ΑΠΘ είναι πλέον αυτή με τις επονομαζόμενες «χρυσές τουαλέτες», που φέρονται ότι κόστισαν περίπου 30 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης από το ΣΔΟΕ, ωστόσο και εδώ το χρηματικό ποσό, εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι δαπανήθηκε παρανόμως, δεν ξεπερνά τα 50 χιλιάδες ευρώ, ώστε να στοιχειοθετείται κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: