28.11.14

Συγγνώμη, αγάπη μου, «τεχνικοί λόγοι»...

photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς επισκεπτόταν το Βερολίνο και συνομιλούσε με την Άγκελα Μέρκελ για τις «κόκκινες γραμμές», το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και το χρέος. Ήταν το ραντεβού -αν θυμάστε- που...
ο πρώην Έλληνας Πρέσβης στο Βερολίνο έλεγε στον πρωθυπουργό να μην το κάνει, γιατί το πολιτικό κλίμα δεν ήταν υπέρ μας. Ο Παναγιώτης Ζωγράφος έχει στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, πολιτική και συγγενική, και τα παραπολιτικά ρεπορτάζ λένε πως είχε έντονο καυγά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη σε ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Έξι μέρες αργότερα, η τρόικα ερχόταν στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συνομιλίες για φοροελαφρύνσεις, ενιαίο μισθολόγιο, αυξομειώσεις μισθών, ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλαγές στον ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό. Περίπου όσα συζητήσαμε και προχθές στο Παρίσι. Πέρασαν, σχεδόν, δύο μήνες και δεν έγινε η παραμικρή πρόοδος. Πέρασε το Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, πέρασε η Σύνοδος Κορυφής στις 23 του ίδιου μήνα, πέρασαν τα stress tests των τραπεζών και δεν άλλαξε τίποτα. Η κυβέρνηση έλεγε πως στα τέλη του περασμένου μήνα θα ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από την τρόικα και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το χρέος. Έτσι όπως το πάμε, οι συζητήσεις θα γίνουν με τους αξιωματούχους να φορούν καλοκαιρινά κοστούμια κι όχι καπαρντίνες. Αν γίνουν κιόλας με αυτήν την κυβέρνηση.
Η κατάσταση, πλέον, δεν είναι τραγική. Είναι κωμική. Από το βελούδινο διαζύγιο με την τρόικα φτάσαμε στην παράταση του προγράμματος για τεχνικούς λόγους. Είναι τόσο αστείο αυτό που θυμίζει το «έχω πονοκέφαλο».
Ο Χαρδούβελης κλείνει έξι μήνες στο υπουργείο και έχει καταφέρει, ήδη, να αποτελεί κόκκινο πανί για τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, τα σβήσε-γράψε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά λάθη για ένα εξάμηνο. Από κοντά και οι Λαζαρίδης και Παπασταύρου, πάντα παρόντες στις συζητήσεις με την τρόικα. Η ομάδα δεν τραβάει κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.
Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά εκλογές. Μόλις χθες η Ντόρα Μπακογιάννη το είπε καθαρά. Τώρα εκλογή Προέδρου. Ουσιαστικά δηλαδή βουλευτικές εκλογές με τη βασιλόπιτα στο στόμα. Και, ξέρετε, δεν θα τις κάνουμε γιατί η χώρα είναι σε αστάθεια και η οικονομία πηγαίνει άσχημα. Θα τις κάνουμε για τεχνικούς λόγους.

Τάκης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: