8.11.14

Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των εργασιακών δικαιωμάτων...

 
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κατά του «ανοιχτά τις Κυριακές»...
Με μύδρους κατά των εκπροσώπων του Δημοσίου που ζητούν λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές, απάντησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος. «Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι ...
υπεράνω από δόγμα και θρησκεία» είπε με έμφαση, ωστόσο το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση.
Ο κ. Ρίζος επισήμανε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της Κυριακής αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ εξερράγη κατά των συνηγόρων του Δημοσίου, όταν τους ζήτησε να φέρουν ενώπιον του Δικαστηρίου τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Εκείνοι επικαλέστηκαν τις άδειες του... Αυγούστου και υποσχέθηκαν να προσκομίσουν τώρα στοιχεία στο ΣτΕ.

«Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη» τους κατακεραύνωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, προσθέτοντας πως «πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».

Σε παρεμβάσεις του, κατά την ακροαματική διαδικασία, συχνά-πυκνά ο κ. Ρίζος διατύπωνε τις ζωηρές του επιφυλάξεις για το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Δηλαδή, θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;. Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα» σχολίασε.

Η πλευρά των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι, με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του, καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει, θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του νομικού συμβούλου Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες».

Οταν επικαλέστηκε την έλλειψη αντιδράσεων για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ανέλαβε να του απαντήσει ο πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ: «Αυτό είναι απλό: Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του 2014, ωστόσο μέχρι τότε, ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία δεν επιτρέπει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: