27.11.14

Συνάντηση σε βαρύ κλίμα...

"Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που από την κόλαση οδηγεί στο φως", κατά τον Μίλτον στο...
Paradise Lost και από ότι φαίνεται έτσι είναι και ο δρόμος που θα οδηγήσει την τρόικα στην Αθήνα και το κλείσιμο του 5ου review. 

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος από το γεγονός πως σύγκληση με την τρόικα δεν υπήρξε. Ο Πρωθυπουργός στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλά και με τους υπουργούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι προκειμένου να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Από το διήμερο στο Παρίσι πάντως δεν βγήκε λευκός καπνός και ο δρόμος παραμένει το ίδιο μακρύς όσο και πριν. 

Μάλιστα εξαιρετικά πιθανή φαντάζει μία τρίτη συνάντηση Τρόικας και κυβέρνησης στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, καθώς αυτός ο γύρος των συζητήσεων ναυάγησε. Μετά από συζητήσεις τουλάχιστον 16 ωρών, με μόλις ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο από τις 5 ως τις 8 τα ξημερώματα, παραμένει το μεγάλο αγκάθι του δημοσιονομικού κενού για το 2015 με την Τρόικα να έχει στυλώσει τα πόδια για την κάλυψή του και την Τρόικα να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα, εξετάζοντας γραμμή - γραμμή τον προϋπολογισμό. 

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν από το Παρίσι ότι αυτή τη φορά η Τρόικα δεν προσδιόρισε το συνολικό και ακριβές ύψος του κενού, όμως ζήτησε αποθεματικό 1,2 δισ. για το 2015, τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το αποθεματικό να ξεπερνά το 1 δισ. Επιπλέον, ρίχνει πολύ χαμηλά τον πήχη της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, σε μόλις 70% των βεβαιωμένων οφειλών, τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιτείνει πως ήδη έχει εισπραχθεί το 44% και είναι εφικτό ακόμα και ένα 80%.

Παρομοίως, η Τρόικα κάνει χαμηλότερες εκτιμήσεις για την απόδοση που θα έχουν οι μειώσεις δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Μετά από ώρες συζητήσεων οι δύο πλευρές κατέληξαν στο να έχουν εντοπίσει κενά προς κάλυψη ύψους 1,773 δισ. ευρώ προερχόμενα από πέντε κωδικούς του προϋπολογισμού. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η συζήτηση σταματάει εδώ, αφενός γιατί υπάρχουν πτυχές του προϋπολογισμού που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί, αφετέρου γιατί δεν είναι γνωστή και η πλήρης επίπτωση του ενιαίου μισθολογίου, των απολύσεων στο δημόσιο και ορισμένων παραμέτρων του ασφαλιστικού. Επίσης, δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΥΥ αδιευκρίνιστου πια ύψους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: