13.11.14

Κακό βαθμό βάζουν στη Μέρκελ...

 
... οι «5 σοφοί» της γερμανικής κυβέρνησης...
Λάθη στην οικονομική πολιτική καταλογίζει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η ανεξάρτητη «επιτροπή των 5 σοφών». 
Πρόκειται για την...
ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση. Οι «5 σοφοί» προειδοποιούν για κίνδυνο ύφεσης και ασκούν κριτική για την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου αλλά και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ανεξάρτητη ομάδα των κορυφαίων οικονομολόγων της Γερμανίας εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξη από ό,τι η κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, ενώ καταλογίζει λάθη στην οικονομική πολιτική της.

Στην έκθεση των 400 σελίδων με τον τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», που δόθηκε χθες στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ, η «επιτροπή σοφών», η οποία παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει ότι η ανάπτυξη το 2015 δεν θα ξεπεράσει το 1%, ενώ παραμένει κάτω από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις του 1,2%. Για το τρέχον έτος, οι «5 σοφοί» κατεβάζουν τις προβλέψεις τους από το 1,9% στο 1,2%. Μολονότι η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά, στο τέλος της εμφανίζει «κάμψη», η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως στις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας και στις καθυστερήσεις ανάκαμψης της Ευρωζώνης, αλλά και εσωγενείς.

Οι πέντε οικονομολόγοι στηλιτεύουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για σύνταξη στα 63 και στις μητέρες, που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992, αλλά και την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου, μέτρα που θα ισχύσουν από του χρόνου. Κυρίως ως προς το τελευταίο μέτρο οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «πείραμα με άγνωστη έκβαση», που θα επιβαρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις με ενδεχόμενο το πάγωμα νέων επενδύσεων και κατά συνέπεια μείωση των ευκαιριών για εργασία σε άνεργους με μειωμένα προσόντα και νέους πρωτοαπασχολούμενους. Σε ό,τι αφορά το πακέτο συνταξιοδότησης οι πέντε σοφοί το χαρακτηρίζουν το πιο ακριβό σχέδιο στην ιστορία των συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας χωρίς πειστικά οικονομικά επιχειρήματα, που σε συνδυασμό με τη γηράσκουσα γερμανική κοινωνία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική οι «πέντε σοφοί» υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης. Η εξαγγελία μηδενικού δανεισμού από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εξασφαλίζει μεν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν παράλληλα να μη γίνει υπερεκμετάλλευση των περιθωρίων που προσφέρονται για δημόσιες δαπάνες, προβάλλοντας αντιρρήσεις στην πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από το 2016 μέχρι το 2018. Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει τα οικονομικά βάρη που αναμένονται μακροπρόθεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: