19.11.14

Δραγασάκης: Αυτό θα είναι το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση...

 

Το οικονομικό σχέδιο που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας περιέγραψε ο βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον...
Ρ/Σ Αθήνα 9.84.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς θα πάει στην Ευρώπη για μια συνολική διαπραγμάτευση, που δεν θα αφορά μόνο το χρέος, αλλά και το να εξευρεθεί ένας τρόπος βιώσιμης συμμετοχής της στο ευρώ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως το μέτρο βοηθάει ανθρώπους, απαλύνει τον πόνο και είναι θετικό, αλλά θέλει προσοχή ώστε να μην αποδειχθεί αυταπάτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει και μια γενικευμένη απογραφή -και σε πρώτο στάδιο, μια κοινωνική απογραφή- και είπε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να υπάρξει ανά χώρο μια σαφής αποτύπωση και... πρωτόκολλο παραλαβής.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταργήσει και θα τον αντικαταστήσει με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας, αλλά ως αυτόνομο μέτρο.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε τις διεθνείς επαφές αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες από διεθνείς οργανισμούς, όπως ΔΝΤ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Δραγασάκη στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο, με βάση το δελτίο Τύπου του σταθμού.
 
Για το άρθρο του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή»:
«Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την έννοια success story και είναι καλό αυτό. Όλο το άρθρο του κ. Σαμαρά είναι ερήμην της πραγματικότητας. Δηλαδή δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει φτώχεια, δεν υπάρχει διαλυμένο κράτος. Είναι κάτι στον αέρα, σε ένα νέφος μέσα, κάποιος λέει κάποια πράγματα. Επίσης, είναι γεμάτο αντιφάσεις. Κατηγορεί εμάς ότι χαρακτηρίζουμε το χρέος μη βιώσιμο. Τελικά είναι βιώσιμο το χρέος ή δεν είναι; Τι λέει ο κ. Σαμαράς; Ο ίδιος λέει ότι θα προσπαθήσει να το κάνει βιώσιμο, ελπίζοντας σε κάποια επιβράβευση για όλη αυτή την στάση που τήρησε έως τώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς προβάλει ως έξοδο από την κρίση ένα σχέδιο, το οποίο έχει τεράστιους κινδύνους. Το σκεπτικό του είναι ότι μπορεί σήμερα τα επιτόκια δανεισμού να είναι 8%, αλλά αν δεν κάνουμε εκλογές, βγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.λπ., τα επιτόκια ξαφνικά θα πέσουν, η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί 6, 10 ή 25 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε το 2015. Αυτά τα χρήματα θα τα βάλουμε στα ταμεία μας και θα είμαστε ευτυχείς. Αυτό το σενάριο λοιπόν κρύβει τεράστιους κινδύνους, ακριβώς διότι ο κ. Σαμαράς ταυτίζει την έννοια του πολιτικού ρίσκου, με την έννοια της κυβερνητικής αλλαγής. Πάντα, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις -ακόμα και οι ιδεολογικά συγγενείς-, έχουμε κάποια μικρή διαταραχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τη Δημοκρατία. Το βασικό πρόβλημα που αγνοεί συνειδητά ο κ. Σαμαράς, είναι ότι η έννοια του πολιτικού ρίσκου συνδέεται με την πολιτική βιωσιμότητα του χρέους που χρησιμοποιεί το Διεθνές Ταμείο. Δηλαδή, το Διεθνές Ταμείο αναγνωρίζει ότι ένα χρέος μπορεί να είναι με βάση τους αριθμούς οικονομικά βιώσιμο, αλλά πολιτικά μπορεί να μην είναι. Γιατί μπορεί η κατανομή των θυσιών να ήταν πολύ άδικη σε μία χώρα. Μπορεί η διαφθορά να είναι τόσο μεγάλη που εξοργίζει τον κόσμο... Αυτό το οποίο πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας είναι ότι το σενάριο αυτό μπορεί να πάρει την εξής μορφή. Γίνεται αυτή η συμφωνία, χωρίς να ρυθμιστεί το χρέος, χωρίς να αποκτήσουμε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο αναπτυξιακό ορίζοντα, βγαίνουμε να δανειστούμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, οι αγορές δεν μας δανείζουν με λογικά επιτόκια, οπότε ξαναγυρνάμε στο 2010».
 
Δημοσιογράφος: Είχαμε τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, που επιβεβαιώθηκαν από τη Eurostat, με τα δύο τρίμηνα κάποιας ανάπτυξης, μετά από 6 χρόνια. Αυτό ως γεγονός δεν αξιολογείτε ότι μπορεί να παρενεργήσει θετικά και να αξιοποιηθεί θετικά στο άμεσο μέλλον;
Γ. Δραγασάκης: «Το αξιολογούμε. Ήταν ένα γεγονός προβλέψιμο από εμάς, δηλαδή εμείς έχουμε κάνει μία ανάλυση και ως οικονομική μονάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από πέρυσι και προβλέπουμε ως μακροχρόνια τάση αυτό το λατινικό "L" που σημαίνει ότι πάμε σε μία μακρά γραμμή σχετικής στασιμότητας με αυτό το πρόγραμμα. Πάνω στη γραμμή αυτή, βεβαίως θα υπάρξουν μικρές ανακάμψεις -μικρές ή και μεγαλύτερες-, βεβαίως και υφέσεις. Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι ότι το τέλος της ύφεσης, δεν σημαίνει τέλος της κρίσης. Αυτό το οποίο ζούμε είναι η μετάσταση της κρίσης. Δηλαδή, η κρίση σαν να ήταν μία αρρώστια, φεύγει από την μία εστία, αλλά έχει μεταφερθεί στα κόκκινα δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και είναι τεράστιο μέγεθος, -80 δισ.-, που επηρεάζει όλη την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είναι κρίση της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της ανεργίας, τα ταμεία δεν έχουν έσοδα, για να στηρίξουν τις συντάξεις».
  

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: