25.11.14

"Να σταματήσει η παράνομη αστυνομική βία"...

... καλεί η Διεθνής Αμνηστία...


Η Διεθνής Αμνηστία (ελληνικό τμήμα) εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με την...
υπερβολική χρήση βίας και την κακή χρήση των «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» κατά διαδηλωτών, την κακομεταχείριση περαστικών και τις επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια και τη λήξη των διαδηλώσεων στην Αθήνα στις 13 και στις 17 Νοεμβρίου 2014.

Η Οργάνωση μίλησε με επτά διαδηλωτές, ένα φωτορεπόρτερ, ένα δημοσιογράφο που δέχτηκαν αστυνομική βία στις τελευταίες διαδηλώσεις και εξέτασε οπτικοακουστικό υλικό και άρθρα του τύπου για να διαπιστώσει τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν. Οι πολυάριθμες καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει αναληφθεί ουσιαστική δράση από τις ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν την κουλτούρα της κακομεταχείρισης και της ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία.

Η οργάνωση ανησυχεί ιδιαίτερα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις, οι οποίες, εκτός από τις επιπτώσεις για τα δικαιώματά τους στη σωματική ακεραιότητα και να είναι απαλλαγμένοι από κακομεταχείριση, έχει επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να θέσουν τέρμα στην υπερβολική χρήση βίας από τα σώματα ασφαλείας και να εξασφαλίσουν πως οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Η Δ.Α. έλαβε αναφορές για περαιτέρω περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση, το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ενάντια στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου και στην αστυνομική βία  γύρω από τη Νομική Σχολή νωρίτερα την ίδια μέρα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που ελήφθησαν, από ειδησεογραφικές αναφορές και από υποστηρικτικό οπτικοακουστικό υλικό, η επίθεση έλαβε χώρα στο τέλος της διαδρομής της διαδήλωσης των φοιτητών καθώς οι φοιτητές είχαν φτάσει στο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη και προσπάθησαν να ανοίξουν τις κλειδωμένες πόρτες, ώστε να πραγματοποιήσουν συμβούλιο για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το κλείσιμο. Ενώ πολλοί φοιτητές κατάφεραν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο αναζητώντας προστασία, εκείνοι που δεν τα κατάφεραν φέρεται να υπέστησαν ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και να ψεκάστηκαν με χημικές ερεθιστικές ουσίες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: