12.11.14

Στο εδώλιο, σήμερα, Μάριος Ζέρβας και Θανάσης Κούρκουλας...

Σήμερα η δίκη του Μάριου Ζέρβα στο Εφετείο
Ο Μάριος Ζέρβας, ο δάσκαλος κολύμβησης που εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται όμηρος της «φυσιογνωμικής» λογικής των συλλήψεων στις οποίες προβαίνει συχνά η αστυνομία, δικάζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Θυμίζουμε ότι...
ο Μάριος Ζέρβας συνελήφθη από άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια αντιμνημονιακής διαδήλωσης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τον Μάρτιο του 2010 στα Προπύλαια. Πέρασε 4 μέρες κρατούμενος στη ΓΑΔΑ και άλλες 39 ημέρες προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, κατηγορείται για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, έκρηξη, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Μάλιστα αυτή η προσθήκη των «καλυμμένων χαρακτηριστικών», σύμφωνα με τον περίφημο «κουκουλονόμο», αλλάζει την αρμοδιότητα του δικαστηρίου και έτσι, αντί η υπόθεση να εκδικαστεί σε δικαστήριο με ενόρκους (μικτό ορκωτό), δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Μόνο που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από τη σύλληψη, ο Μάριος δεν είχε καλυμμένο πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά του φαίνονταν καθαρά. Και βέβαια δεν είχε και εκρηκτικές βόμβες. Οσο κι αν έψαξαν το σακίδιό του οι αστυνομικοί, δεν βρήκαν μολότοφ. Βρήκαν μόνο μπουρνούζι, σκουφάκι κολύμβησης, μαγιό, σαμπουάν. Τα σύνεργα δηλαδή της δουλειάς του, στην οποία και θα πήγαινε μετά την πορεία.
Είχε όμως μαλλιά ράστα και σακίδιο στην πλάτη και φαίνεται ότι η εμφάνισή του ήταν αρκετή για να τον συλλάβουν. Τελικά συνελήφθη, χωρίς να προβάλει αντίσταση, οδηγήθηκε στη φυλακή και σήμερα είναι ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και πλέον περιμένει την αυριανή δίκη που θα κρίνει τη ζωή του και το μέλλον του.
* Κάλεσμα για έκφραση αλληλεγγύης στον Μάριο Ζέρβα απευθύνεται για τις 9.00 το πρωί έξω από το δικαστήριο στην οδό Λουκάρεως.
Στο εδώλιο και ο Θανάσης Κούρκουλας
Η μήνυση ενός ακροδεξιού, που δεν κρύβει τις χρυσαυγίτικες συμπάθειές του, κατά του γνωστού μέλους της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, Θανάση Κούρκουλα, για ξυλοδαρμό, έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί εξ αναβολής σήμερα στο Δ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Γύρω στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής, 24 Μαΐου 2009, ημέρα που οι χρυσαυγίτες γιόρταζαν στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα το κλείσιμο της παιδικής χαράς την προηγούμενη ημέρα, ο Αριστοτέλης Λάγιος περνούσε με το μηχανάκι του από τη γωνία Αχαρνών και Χέυδεν, δίπλα στη βίλα Αμαλίας.
Σταμάτησε να πάρει τσιγάρα -όπως ισχυρίζεται- και, αποχωρώντας, δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων που του έκλεψαν -μεταξύ άλλων- ένα κλομπ (!) από το μηχανάκι.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου -σύμφωνα με δημοσιογραφική μαρτυρία- είχαν παρευρεθεί άτομα με διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή, και υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων. Εναν μήνα αργότερα, υπέβαλε συμπληρωματική μήνυση κατά του Θ. Κούρκουλα, τον οποίο ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου εμφανιζόταν ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θ. Κούρκουλας επικαλείται τη μαρτυρία μελών του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών ότι την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε συνέλευση του Σχολείου, σημειώνει την αναντιστοιχία της επίθεσης με τον μη βίαιο και μαζικό τρόπο δράσης των συλλογικοτήτων, στις οποίες είναι μέλος και υπογραμμίζει ότι η μήνυση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας βιομηχανίας κατασκευασμένων μηνύσεων που έχουν υποβάλει ακροδεξιοί εναντίον μελών του αντιφασιστικού κινήματος.
Οι ιδεολογικές συγγένειες του μηνυτή δεν είναι τυχαίες. Στο facebook ήταν διαδικτυακός φίλος με τον Ηλία Κασιδιάρη και με τοπικές οργανώσεις της Χ.Α., φωτογραφιζόταν με στολή των ειδικών δυνάμεων και με μαχαίρια και έκανε χαρακτηριστικές αναρτήσεις («τσιράκια τον εβρέον» [sic], «αν εμεις είμαστε φασηστες τοτε αι οι ηρωες του 21 και το 40 μηποσ ειναι και αυτοί φασηστες?» [sic]). Πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε το προφίλ του, ο μηνυτής σταμάτησε τις ιδεολογικού περιεχομένου αναρτήσεις και αφαίρεσε τις παλιότερες...
* Η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 9) στις 11 το πρωί, με αίτημα την αθώωση του Θ. Κούρκουλα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: