24.11.14

ΕΚΤ: Το κενό προγράμματος δεν είναι λύση...

Η φύση απεχθάνεται το κενό, το ίδιο και η ΕΚΤ, οι εταίροι, το ΔΝΤ και οι αγορές. Το να μπει το 2015 με “κενό προγράμματος” είναι μια επιλογή καταστροφική όχι μόνο για...
την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη, τη Γαλλία, την Ιταλία και όποια άλλη χώρα προσπαθεί αυτόν το καιρό να ορθοποδήσει. 

Αυτή είναι η βασική ανάλυση που έχουν οι εταίροι και οι θεσμοί, όπως η ΕΚΤ, για το ενδεχόμενο Έλληνες και τρόικα να μην τα βρουν εγκαίρως και το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να κληθεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό, επεκτείνοντας το παρόν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για 12 ακόμα μήνες.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όμως μονομερώς. Οι εταίροι το προτείνουν χαριστικά, για να μην χαθούν τα λεφτά της δόσης και του ΤΧΣ, όμως η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει ως κόκκινο πανί, σε πολιτικούς όρους. Χρειάζεται μάλιστα και ένα ελάχιστο συνεννόησης με την τρόικα, τη στιγμή που οι δύο πλευρές διαφωνούν σε θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη. 

Η τρόικα αμφισβητεί το ύψος της ανάπτυξης για το 2015, το ύψος των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων από το οποίο προκύπτει, το πρωτογενές πλεόνασμα και ψάχνει 2 δισ. τουλάχιστον, τα οποία λείπουν από το λογαριασμό. 

Το να υπάρξει “απλώς μια επέκταση” θα ήταν η εύκολη λύση όμως, μετά από τις τηλεδιασκέψεις οι εταίροι και δανειστές, έχουν διαγνώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να πάει το θέμα ανοικτό ως τις εκλογές για να αποφύγει να “βάλει σε χαρτί τις υποχρεώσεις της”. 

Όλες οι λύσεις έχουν μνημόνιο

Συγκεκριμένα, είτε επιλεγεί μια λύση στη βάση της δημιουργίας μις γραμμής πίστωσης ενισχυμένων όρων, είτε απλά παραταθεί στο χρηματοδοτικό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, δύο πράγματα θα συμβούν:
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: