7.11.14

Μαθητευόμενοι μάγοι...

Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς, διαθέτουν βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν στη...
διαμόρφωση θέσεων για την εξωτερική πολιτική με βάση εσωτερικές πολιτικές στοχεύσεις.

Την παραμονή της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν "αρνητική εξέλιξη" τυχόν θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ή της Κύπρου και της Τουρκίας. Αναμφίβολα, έστω κι έτσι, είναι θετική η δήλωση του Σαμαρά. Υπό κανονικές συνθήκες, θα επρόκειτο για μια αυτονόητη αναφορά. Όταν, όμως, ο ίδιος διαπιστώνει ένταση στην Κύπρο και αισθάνεται την ανάγκη να καθησυχάσει (και σωστά) ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση τύπου "Αττίλα", η αυτονόητη αναφορά αποκτά την ιδιαίτερη σημασία της.

Θα περίμενε κανείς η ελληνική κυβέρνηση να έχει προνοήσει ώστε να αφαιρεθούν από την Άγκυρα προσχήματα για την κλιμάκωση των μονομερών ενεργειών της. Αφορμή για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο στάθηκε η αναγγελία για τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τους στόχους αυτής της τριμερούς. Και δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να πραγματοποιούνται τριμερείς συναντήσεις κρατών που δεν ανήκουν, μάλιστα, σε ενιαία συμμαχικά σχήματα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες συναντήσεις παραπέμπουν σε δημιουργία αξόνων.

Αν πιστέψουμε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Αθήνα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ, κάτι που προϋποθέτει συμφωνία με άλλο ένα κράτος. Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια, ακόμη κι αν ανταποκρίνεται στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν γίνεται ερήμην μιας γειτονικής χώρας που έχει διαφορετική αντίληψη για το ίδιο πρόβλημα και προβάλλει ζωτικά συμφέροντά της, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας, συνιστά άλλη μία αιτία τριβών. Και προκαλεί ερωτήματα η διοχέτευση της πληροφορίας από το υπουργείο Εξωτερικών ότι ελληνικά πολεμικά πλοία, που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ, θα αναλάμβαναν "αποστολή" στον ευρύτερο χώρο της Κύπρου.

Αστοχίες; Ή μήπως η γνωστή επανάληψη της ιστορίας των μαθητευόμενων μάγων στην εξωτερική πολιτική; Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς, διαθέτουν βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν στη διαμόρφωση θέσεων για την εξωτερική πολιτική με βάση εσωτερικές πολιτικές στοχεύσεις. Τι άλλο είναι η γνωστή "μακεδονομαχία" του Σαμαρά; Τι άλλο είναι οι παλαιότερες εισηγήσεις για στρατιωτικοποίηση της διπλωματίας; Μήπως και η διαρροή για την "αποστολή" των ελληνικών πλοίων δεν παραπέμπει στο αλήστου μνήμης "ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος - Κύπρου", που παρολίγον να καταλήξει σε τραγωδία με την κρίση στα Ίμια;

Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται τη Δευτέρα. Δηλαδή, κατόπιν εορτής. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ας γνωρίζουν όμως οι μαθητευόμενοι μάγοι της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι παλινδρομούν ανάμεσα στην εξάρτησή τους από μεγάλα διεθνή συμφέροντα και την εθνικιστική τους ψύχωση, ότι ιστορικά, όταν δεν αντιμετωπίζεται αμέσως η κρίση στην Κύπρο, διαχέεται και στο Αιγαίο...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: