11.11.14

Η Ελλάδα εξετάζει νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, λέει ο Βενιζέλος....

 
Ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης νομικών μέτρων κατά της Τουρκίας άφησε ο Ε. Βενιζέλος στα πλαίσια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο.
«Η αντίδρασή μας είναι...

έντονη, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να λάβει και νομικά χαρακτηριστικά»  δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η τουρκική πρόκληση προκάλεσε την αναστολή των συνομιλιών» ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνομιλίες που έχουν ανασταλεί και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί την προσπάθεια». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν συνεχίζεται πρόκληση που συντελείται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται στο όνομα του ψευδοκράτους».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η μήτρα του προβλήματος είναι πάντα ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο που έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά δικαιώματα» και ότι  «η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ότι υπάρχει το κυπριακό κράτος που έχει τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και οι δύο κοινότητες που μετέχουν στις διακοινοτικές συνομιλίες».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως, όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, είχαν διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου (συμφωνίες με κράτη, εταιρείες κ.λπ.), και επομένως η τουρκοκυπριακή πλευρά γνώριζε την κατάσταση.

Αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγει το τουρκικό σκάφος Μπαραμπαρός, επανέλαβε ότι προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, χώρας μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Ωστόσο, συνέχισε, στις συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση κρίθηκε ότι όσο υπάρχει το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ «ο δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδος – Τουρκίας είναι ο πιο φερέγγυος» για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η επανάληψη του διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ε. Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 5 και 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία είχε αναβληθεί τον Μάρτιο.
Τέλος, ενημέρωσε πως αύριο στη Νέα Υόρκη θα γίνει νέα συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Η ελληνική θέση είναι γνωστή και είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των κομμάτων», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: