24.11.14

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις...

Νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθεί το υπουργείο Παιδείας με ...
τροπολογία που έφερε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την Ερευνα.


Η τροπολογία, που κατατέθηκε προς ψήφιση με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γ΄ Λυκείου και Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» προσθέτει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα το μάθημα της Πληροφορικής, ενώ δεν αφαιρεί τελικά από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τη Λογοτεχνία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (ΕΠΕ) για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι τα παρακάτω:

α) ΕΠΕ – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Ιστορία και Λατινικά.

β) ΕΠΕ – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία ή Πληροφορική.

γ) ΕΠΕ – Επιστήμες Υγείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

δ) ΕΠΕ – Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

ε) ΕΠΕ – Παιδαγωγικών Επιστημών: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Αρχές Φυσικών Επιστημών.


Δημιουργία νέου επιστημονικού πεδίου για την Πληροφορική

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να έχει καταλήξει στο ότι η ένταξη της Πληροφορικής θα δημιουργήσει νέο πεδίο, που θα είναι προέκταση του 2ου. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Χημείας θα επιλέγουν το 2ο πεδίο, όσοι επιθυμούν σχολές Πληροφορικής το 3ο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές (π.χ. τμήματα Μαθηματικών ή Φυσικής κ.ά.) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.

Μάθημα βαρύτητας

Οι μαθητές δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ ούτε και το μάθημα βαρύτητας, παρ' όλο που σύμφωνα με τον νόμο 4163 τα παιδιά που φέτος είναι στη Β΄ Λυκείου έπρεπε να γνωρίζουν μέχρι την 1-3-2014 το μάθημα αυξημένης βαρύτητας της κάθε σχολής...
Εφημεριδα των Συντακτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: