28.11.14

Το Παρίσι γέμισε με πρόβατα...



Εκατοντάδες πρόβατα κατέκλυσαν την Πέμπτη το χώρο γύρω από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσαν βοσκοί κατά των...
αυξανόμενων επιθέσεων λύκων εναντίον των κοπαδιών τους.
Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και ζητούν μεταξύ άλλων την άδεια να μπορούν να πυροβολούν εναντίον τους όταν πλησιάζουν τα κοπάδια τους.

O ήχος ενός κυνηγητικού κόρνου αντηχούσε. Και συμβολικά ένας νεαρός άνδρας ανακοίνωσε ότι «ξεκινά το κυνήγι του λύκου». Πίσω από εκείνον, περίπου 300 πρόβατα βέλαζαν υπό τα κατάπληκτα βλέμματα τουριστών και περαστικών.

«Δεν μπορούμε πια να προστατεύσουμε τα κοπάδια μας, θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να τα προσέχει» δήλωσε ο Σερζ Πρεβερόν, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εκτροφέων Αιγοπροβάτων (FNO).

Σημειώνεται ότι τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο της προστασίας της άγριας ζωής στην Ευρώπη, αφέθηκαν ελεύθεροι στη γαλλική ύπαιθρο πολλοί λύκοι.

Αυτήν τη στιγμή στη Γαλλία ο πληθυσμός των λύκων υπολογίζεται σε 300 και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την Εθνική  Ομοσπονδία Εκτροφέων Αιγοπροβάτων (FNO) ο αριθμός των ζώων που έχουν φονευθεί από τους λύκους έχει αυξηθεί – σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2011 – κι αναμένεται να φθάσει φέτος τα 8.000 ζώα.

Η Μισέλ Μπουντουάν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι το «σχέδιο» της Γαλλίας «εναντίον των λύκων», βάση του οποίου αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που έχουν στα κοπάδια τους, ενώ λαμβάνουν επιδόματα στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων όπως η πρόσληψη προσωπικού,  κόστισε στην κυβέρνηση σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

«Δεν θέλουμε τα χρήματα, θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σε καλές συνθήκες» υπογράμμισε.

Η Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού θανάτωσης λύκων, που σήμερα είναι οι 24 λύκοι ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: