6.11.14

Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ...

Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Πούτιν (Wall Street Journal )
...στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Πούτιν...
Εισαγγελείς στις ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στο οποίο εμπλέκεται ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν την...
υπόθεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γραφείο του εισαγγελέα Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά αν ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο, συνεργάτης του Πούτιν, μετέφερε κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στις έρευνες συμμετέχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ερευνούν συναλλαγές που είχε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο Gunvor, την οποία ίδρυσε ο Τιμτσένκο, για την αγορά πετρελαίου από τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και την μεταπώλησή του σε άλλη εταιρεία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι συναλλαγές αυτές προηγήθηκαν των κυρώσεων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Μάρτιο εναντίον συγκεκριμένων προσώπων στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και ο Τιμτσένκο, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας, της Novatek.
Οι μεταφορές κεφαλαίων που συνδέονται με τις συναλλαγές αυτές ενδέχεται να συνιστούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αν αποδειχτεί ότι τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από παράνομη δραστηριότητα, έγραψε η εφημερίδα.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγή σύμφωνα με την οποία η έρευνα εξετάζει αν τμήμα της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν συνδέεται με τα παράνομα αυτά κεφάλαια.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ο Πούτιν έχει επενδύσει στην Gunvor κι ενδεχομένως να έχει πρόσβαση στα κεφάλαιά της, κάτι που αρνούνται τόσο η εταιρεία όσο και το Κρεμλίνο.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: