18.11.14

Τι περιμένει ο Λέκκας...

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμικές δονήσεις έως 5,3 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό
 
Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός, στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού, μικρότερος των...
5 Ρίχτερ, εκτιμά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως  «ενας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό είναι ένας σεισμός της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία.
Ο Λεκκας τόνισε ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία « δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».
Σημειώνει, επίσης, ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες. «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: