5.11.14

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού...

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές ΚορυδαλλούΤη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η εισαγγελέας Γκουτζαμάνη...


Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταγγελίες κρατουμένων για τις...
άθλιες συνθήκες κράτησης τόσο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όσο και στο Κατάστημα Κράτησης. 

Η κ. Γκουτζαμάνη παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιώς Ευάγγελο Ζαχαρή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελιών κρατουμένων. 

Την ίδια ώρα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών. Έτσι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Άγγελου Τσιγκρή, της διευθύντριας του Νοσοκομείου, του υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, γιατρών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων αποφασίστηκε: 

• Η μεταφορά, κατά τις προσεχείς ημέρες, των οροθετικών κρατουμένων σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Παραρτήματος Γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

• Η πρόσληψη 39 μόνιμων γιατρών για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, 5 εκ των οποίων θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι δυο υπουργοί ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο γιατρό του νοσοκομείου για τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας καθώς και ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, ανεξαρτήτως κόστους, τα οποία χορηγούνται κανονικά σε όλους τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των οροθετικών. Παράλληλα, ο γιατρός τους διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη μετάδοση ασθενειών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2011 νοσηλεύονταν 45 ασθενείς-κρατούμενοι ενώ σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων έχει ανέλθει στους 212, εκ των οποίων οι 121 είναι οροθετικοί...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: