10.11.14

Εκπαιδευτής παραστρατιωτικής οργάνωσης του απαρτχάιντ...

 ...ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής...

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, «έσπασε» τη σιωπή του και αποκάλυψε θαμμένα μυστικά της οργάνωσης. Σε συνέντευξή του δηλώνει αμετανόητος εθνικοσοσιαλιστής, χαρακτηρίζει «λίγο» τον Μιχαλολιάκο, μιλάει για τις ομάδες...

κρούσεις που είχε δημιουργήσει στη Χρυσή Αυγή και δημοσιεύει φωτογραφικά ντοκουμέντα από την εποχή που εκπαίδευε στρατιωτικά μέλη του νεοναζιστικού AWB στη νότιο Αφρική του απαρτχάιντ.

Ο «βετεράνος εθνικοσοσιαλιστής», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, στρατεύτηκε στην ηλικία των 18 ετών στις τάξεις της «Λεγεώνας των ξένων». Μετά τη θητεία του επέστρεψε στην Αθήνα εντάχθηκε στο κόμμα «4ης Αυγούστου- Κ4Α» του Κώστα Πλεύρη. Στη μεταπολίτευση γνωρίζει τον Mιχαλολιάκο και το 1974 που κατηγορήθηκε «για κατάρτηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων διά εκρηκτικών υλών» και οδηγήθηκε σε δίκη, ο Γιαννόπουλος είχε αποθανατιστεί μαζί του να μουντζώνει τον φωτογραφικό φακό, σε διάλειμμα της δίκης.

Για την εποχή εκείνη ο Γιαννόπουλος λέει σήμερα: «Είδα κάποιους νέους εκκολαπτόμενους εθνικοσοσιαλιστές που ήδη ήταν επί μισθό πράκτορες του “κράτους”». Το 1980 ο Γιαννόπουλος βρίσκεται στη νότιο Αφρική και αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει στρατιωτικά τους οπαδούς του AWB, μία παραστρατιωτική οργάνωση με ένοπλες ομάδες κρούσης, που αγωνίστηκε να αποτρέψει την κατάρρευση του απαρτχάιντ.

Σημειώνει ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ιού», ο Μιχαλολιάκος στις αρχές του 1984 είχε βρει καταφύγιο στη νότιο Αφρική, στη χώρα του απαρτχάιντ, όπου ο Γιαννόπουλος παραδέχεται σήμερα ότι πολεμούσε στο πλευρό του αρχηγού του AWB.

Όταν ο Γιαννόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή «γιατί δεν είχε άλλη επιλογή». Ο Μιχαλολιάκος είναι ο άνθρωπος που τον καλεί να αναλάβει τη διοίκηση της πολιτικής δράσης του κινήματος. Είναι η πρώτη ομάδα κρούσης που ιδρύεται στη Χρυσή Αυγή και ο Γιαννόπουλος εξηγεί τι έκανε τότε: «Ο ρόλος μου ήταν να προφυλάξω τη Χρυσή Αυγή και τον εθνικοσοσιαλιστικό της χαρακτήρα (που είχε έως ένα σημείο), εκπαίδευα μία δύναμη κρούσης εθνικοσοσιαλιστών που ησχολείτο με τους παλαιούς και νέους εχθρούς του εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα του κινήματος».

Τη δεκαετία του ‘80  στα έντυπα της Χρυσής Αυγής υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τη σχέση της με το AWB και εξυμνείται το γεγονός ότι φέρουν «στολές παραλλαγής» και δρουν παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων «με το όπλο στο χέρι».

Μάλιστα, στην πρώτη Διακήρυξη της Χρυσής Αυγής (1987) αναγράφεται: «Χαιρετίζουμε το μοναδικό φυλετικό κράτος της οικουμένης σήμερα, που δυστυχώς είναι εκτός Ευρώπης, τη Νότιο Αφρική.

Ωστόσο, όπως έχει κάνει ο Μιχαλολιάκος με όλους τους υπαρχηγούς του, το 1997 διαγράφει τον Γιαννόπουλο.
«Το Δ.Σ (δηλαδή αυτός) απεφάσισε για την αποπομπή μου από τη Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός απεδείχθη  «λίγος», κατώτερος των περιστάσεων όπως πάντα. Και ως άνθρωπος και ως γενικός γραμματέας της ΧΑ. Δεν μπόρεσε να αλλάξει ούτε αυτό τον εντελώς κομμουνιστικό τίτλο του» λέει ο κ. Γιαννόπουλος.
  

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: