25.11.14

Δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων στις... βαλίτσες για Παρίσι...

Αντώνης Σαμαράς και Γκίκας Χαρδούβελης 
Η πρωτοβουλία της τρόικας να γίνει η συνάντηση στο Παρίσι δείχνει την επιθυμία της να παραμείνει εκτός Ελλάδας μέχρι...
να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματά της από κυβερνητικής πλευράς και να επιστρέψει στην Αθήνα με το πακέτο των νέων μέτρων και τις δεσμεύσεις για τα μέτρα που θα μεταφερθούν στο νέο μνημόνιο στις βαλίτσες της.
Οι... ορέξεις της τρόικας για το Ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να δώσει βορά στους δανειστές:
- Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 (είχε αποφασιστεί αύξηση της τάξης του 4%). Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα εξοικονομεί περί το 1 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη διετία.
- Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% (με παράλληλη μείωση, για όσους ενταχθούν, και της σύνταξης που θα λάβουν κατά 20%). Το μέτρο αυτό εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα αυξήσει άμεσα τη ροή εσόδων προς τον ΟΑΕΕ, παρότι δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος. Βέβαια, ο κ. Βρούτσης παραγνωρίζει ότι έτσι υποσκάπτει έτι περαιτέρω τα ετοιμόρροπα θεμέλια του ΟΑΕΕ, καθότι τα αναλογιστικά ελλείμματα του Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι τεράστια (και μάλιστα με την παραδοχή ότι άπαντες οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές όπως έχουν διαμορφωθεί στα τωρινά επίπεδα και όχι μειωμένες).
- Θέσπιση της 20ετίας (6.000 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατου ορίου για τη λήψη της σύνταξης, όταν τώρα το γενικό όριο είναι η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Αύξηση ορίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση (θα προταθεί στους δανειστές μας αύξηση κατά 2 έτη) όταν η τρόικα απαιτεί να τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης άνοιξης, που καταργεί ουσιαστικά από 1-1-2015 την πρόωρη συνταξιοδότηση (δηλαδή όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών).
Σχέδιο Β, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα
Η συνάντηση στο Παρίσι θεωρείται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «κομβική για τις εξελίξεις» με την τρόικα αλλά και για το πολιτικό σκηνικό.
Αν και δημοσίως όλα τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, με το σκεπτικό ότι «είναι το πρώτο βήμα απεμπλοκής», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με την τρόικα το σχέδιο Β της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί εκ νέου στο μέγαρο Μαξίμου το σενάριο εκκίνησης των ψηφοφοριών τον Δεκέμβριο, μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Το σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση είναι κοντά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: