25.11.14

"Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν;" ...



Η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης για το Φέργκιουσον...
Έντονη ήταν η αντίδραση της γαλλίδας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία κατάγεται από την Γουιάνα, στην απόφαση του σώματος ενόρκων στις ΗΠΑ να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο μαύρο έφηβο Μ. Μπράουν.
"Τι ηλικία είχε ο...
Μάικλ Μπράουν; 18 ετών. Ο Τρέιβον Μάρτιν; 17. Ο Ταμίρ Ράις; 12. Τι ηλικία θα έχει ο επόμενος; 12 μηνών; 'Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν' Μπομπ Μάρλεϊ", σχολίασε στο Twitter, αναφέροντας τα ονόματα νεαρών μαύρων που σκοτώθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία στις ΗΠΑ και επαναλαμβάνοντας ένα στίχο του "I shot the sheriff".
Ερωτηθείσα από το ραδιοσταθμό France Info, η υπουργός εξήγησε στη συνέχεια πως θέλησε με το μήνυμά της να "εκφράσει την αλληλεγγύη της σε μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά οδυνηρή". "Δεν θα εκφέρω αξιολογική κρίση για τους θεσμούς των ΗΠΑ", πρόσθεσε, αλλά "όταν το συναίσθημα της ματαίωσης είναι τόσο ισχυρό, τόσο βαθύ, τόσο διαρκές και τόσο μαζικό, υπάρχει λόγος να αναρωτηθεί κανείς για την εμπιστοσύνη σ' αυτούς τους θεσμούς".
"Αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει συνεχώς στους ίδιους. Πρόκειται για αφροαμερικανούς πιτσιρικάδες, συνεπώς υπάρχει το πρόβλημα ενός ορισμένου αριθμού στερεοτύπων, προκαταλήψεων που μπορούν να δημιουργήσουν τρομερές αυτόματες αντιδράσεις. Όταν πρόκειται για αντιδράσεις με ύβρεις, είναι ήδη δύσκολο να τις ανεχθεί κανείς, όταν πρόκειται για ζωές που ξεριζώνονται μ' αυτό τον τρόπο, είναι ακόμη πιο αφόρητο", συνέχισε.
Όταν της ζητήθηκε να συγκρίνει το κλίμα αυτό με εκείνο που επικρατεί στη Γαλλία, η Τομπιρά δήλωσε πως "δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμο, έστω κι αν υπάρχει προφανώς ρατσισμός στη Γαλλία".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: