17.11.14

Βαλαβάνη: Γιατί βιάστηκαν να υπογράψουν για το Ελληνικό;...

Αποκαλυπτική ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη η οποία μίλησε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ...
του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για το Ελληνικό.

«Εδώ έχουμε το εξής θέμα: δεν είχε ακόμα καθαρογραφεί την Παρασκευή η απόφαση -δεν είμαι σίγουρη αν έχει καθαρογραφεί τώρα που μιλάμε- και έπεσαν οι υπογραφές. 

Τρέχει μια δεκαπενθήμερη προθεσμία άσκησης ενστάσεων. Συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να εξαντλείται αυτή και αν δεν έχει κατατεθεί ένσταση, τότε προχωρεί. Αν έχει κατατεθεί ένσταση, είναι ένα θέμα αν πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να σπεύσει να υπογράψει», ανέφερε, για να προσθέσει:

«Την Τρίτη συνεδριάζει -και αυτό ήταν γνωστό- η Περιφέρεια Αττικής αν θα ασκήσει ή όχι και υπό ποιες προϋπόθεσεις ένσταση στην απόφαση. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουν να ασκήσουν ένσταση. Εν τω μεταξύ όμως, έχουν πέσει οι υπογραφές. Γιατί υπήρξε τέτοια βιασύνη για το θέμα των υπογραφών;».

«Εγώ το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, χωρίς να είμαι νομικός», τόνισε η κ. Βαλαβάνη, «είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα ισχύσει μια ειδική δέσμευση που εγκρίθηκε από τη Βουλή -όταν όλα είχαν τελειώσει- σε ένα σχετικό νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία -και ήταν φωτογραφική διάταξη– θα είναι η πρώτη φορά εφαρμογή της εδώ.

Πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ θα υπάρχει συνυπογραφή του ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα έχει ευθύνη αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης, η οποία έχει σχέση με υπηρεσίες της, ακόμα και αν υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς πολεοδομίας, αρχαιολογίας, θα μπορούν οι επενδυτές να ζητούν αποζημίωση.

Αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, θα έχει βάθος χρόνου μέχρι το τέλος της υλοποίησης ολόκληρου του έργου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρωθούν πολλαπλάσια από το αρχικό τίμήμα, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί το Δημόσιο».

«Πουλιέται στο 1/5 της υποβαθμισμένης του αξίας»

«Το ΤΕΕ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο παρήγγειλε και έκανε μια έρευνα αξιολόγησης με βάση όλη την υποτίμηση της αξίας της γης, των οικοπέδων, των κτίριων που εχει επέλεθει μετά τα μνημόνια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Υπήρξε περίοδος που η αποτίμηση ήταν 25 δισ. Το ΤΕΕ λέει ότι εφαρμόζοντας όλα τα κριτήρια που έχει στη διάθεση του, η σημερινή του αξία είναι γύρω στα 3 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πωλείται στο 1/5 της σημερινής υποβαθισμένης του αξίας».

Αναφορικά με το ερώτημα που έθεσε «αν σκοπεύει να ασχοληθεί με το Ελληνικό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου», σημείωσε:

«Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, υπάρχουν και οικονομικοί εισαγγελείς. Δεν μπαίνω στο θέμα της νομιμότητας που ελέγχει το ελεγκτικό συνέδριο. Μπαίνω στο θέμα της αμοιβής».

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν μπορεί να αγνοηθεί μια διαπίστωση που λέει ότι το σοβαρότερο ακίνητο στο σύνολο της δημόσιας περιουσίας αυτήν την στιγμή πουλιέται στο 1/5 της υποβαθμισμένης σημερινής του αξίας»...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: