21.11.14

Χαρδούβελης: «Η Τρόικα πιέζει με τον προϋπολογισμό...



 Μπορεί να συζητάμε και έξι μήνες»...
«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκληση με την τρόικα αλλά πιέζουν με τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθος με...
τις εκτιμήσεις τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης λίγο πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή. Στις 3 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού - που προβλέπει πρόσθετα έσοδα από φόρους ύψους 1,7 δισ. ευρώ - στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να έλθουν και να κλείσουν όλα σε μια μέρα. Μπορεί να συζητάμε όμως και έξι μήνες και να μην κλείσει τίποτα», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».
Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα κι ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα, παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Γκ. Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μείωση του δημόσιου χρέους στο 171% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,9%. (αναλυτικά)
Επιπλέον, προβλέπει πρόσθετα έσοδα από φόρους ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα προέλθουν από την άμεση φορολογία.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, μολονότι η τρόικα έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Σημείωσε πως η πραγματικότητα και στο παρελθόν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Αθήνας.
Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε παρουσία του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείο Οικονομικών και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, αλλά εν μέσω άδειων εδράνων καθώς οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπερνούσαν τους 30.
Ο προϋπολογισμός παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη με τη μορφή memory stick, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών, όρισε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και για τέσσερις συνεδριάσεις και στις 3 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας.
Πληροφορίες από skai.gr
 left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: