28.11.14

Κάντε αίτηση για άσυλο, αλλά μην περιμένετε στέγαση και δουλειά...


... λέει το ΥΠΕΣ στους Σύριους πρόσφυγες...
 Να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο, χωρίς όμως να έχουν... υψηλές προσδοκίες για παροχή στέγης κι εύρεση εργασίας στην Ελλάδα καλεί τους Σύριους πρόσφυγες το υπουργείο Εσωτερικών και...
η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό κείμενο που μοίρασε χθες το υπουργείο στους Σύριους πρόσφυγες που παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, ξεκαθαρίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία» και «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».

Όσον αφορά στο καίριο θέμα της εργασίας, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η αίτηση για πολιτικό άσυλο προκειμένου να λάβουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας.
Και προστίθεται κυνικά: «Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα για παροχή στέγης είναι διεθνές κατοχυρωμένο από το θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων.

Όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ζητούν οι πρόσφυγες για να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες δύνανται να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η μόνη δυνατότητα μετάβασης στην Ευρώπη είναι η υποβολή αιτήματος για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για τρεις μήνες ανά εξάμηνο σε άλλο κράτος της Ε.Ε. Για όσους έχουν συγγενείς α' βαθμού σε άλλο κράτος της Ε.Ε., υπάρχει η δυνατότητα της οικογενειακής επανένωσης και μόνιμης εγκατάστασής τους στη χώρα όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.

Οι πρόσφυγες τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν και σε πρεσβείες χωρών στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, από τις οποίες όμως απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.

Πάντως, παρότι τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τους παρασχεθεί στέγη ή να βρουν δουλειά, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους Σύριους πρόσφυγες να σταματήσουν τον αγώνα τους και να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος.

«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε το μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο», καταλήγει το έγγραφο του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: