24.11.14

Στο ΠΑΣΟΚ μετράνε τα «κουκιά» για συνέδριο μετά από δύο μήνες! ...

paspk

Σε περιδίνηση, έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ μετά την επιστολή-«βόμβα» Παπανδρέου με την οποία ζητά έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση αμέσως ενώ αφήνει να εννοηθεί πως...
σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το διάδοχο σχήμα της Ελιάς που προωθεί ο Βενιζέλος. 
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε «χλιαρά» και με καθυστέρηση ωρών, «παίζοντας άμυνα» και επιχειρώντας να φέρει το «ματς» στο γήπεδο της «σταθερότητας της χώρας».
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μην πάει σε «σκληρό ροκ» αφήνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει τις κινήσεις του. Και τούτο επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν «πού το πάει ο Παπανδρέου» και η άμυνα στην παρούσα φάση θεωρούν πως είναι η καλύτερη δυνατή τακτική. Στο μεταξύ, μετρούν τα «κουκιά» στο εσωτερικό της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος,  για να «ξαναδούν» τους συσχετισμούς, παρότι θυμίζουν ότι σύμφωνα με το καταστατικό, ακόμα και αν υπάρξει αίτημα του 1/3 των μελών της ΚΠΕ, ή του ½ των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του κινήματος ή του 10% του συνόλου των μελών του κινήματος, μπορεί να προκληθεί συνέδριο, αλλά …δύο μήνες μετά.
Στο «στρατόπεδο» του Γιώργου Παπανδρέου, πάλι, αρνούνται ότι το θέμα είναι διαδικαστικό. Θεωρούν αντίθετα, ότι είναι άκρως πολιτικό και έχει να κάνει με μία αναγκαία συζήτηση για το δέον γενέσθαι του κινήματος. Εξού και προκαλούν όποιον προβαίνει σε δηλώσεις, να τις συνοδεύει από προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.
Το επόμενο διάστημα πάντως, προμηνύεται άκρως ενδιαφέρον, με δηλώσεις στήριξης των στελεχών υπέρ είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ήδη, υπήρξε η πρώτη πρόταση να βγει μπροστά η Φώφη Γεννηματά δια χειλέων του βουλευτή Ιωαννίνων, Μιχάλη Κασσή. «Για να βρει τον δρόμο του το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετέχει ούτε ο κ.Παπανδρέου, ούτε ο κ.Βενιζέλος (…) Δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι», είπε, προσθέτοντας με νόημα ότι «θα μπορούσαμε να πάμε με τη Φώφη Γεννηματά αυτό το διάστημα μέχρι το συνέδριο και μετά το συνέδριο».
Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου τάχθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι θα λειτουργούσε απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. «Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό, δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη», είπε, με όλες τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν είναι ο μόνος μεταξύ των βουλευτών (είτε ανήκουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ, είτε προέρχονται από αυτό) που συντάσσονται με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, στηρίζει αναφανδόν και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, που λίγες εβδομάδες πριν είχε πρωτοστατήσει στην συλλογή υπογραφών σε πανελλαδικό επίπεδο υπέρ της σύγκλησης συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.  «Ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί καμία απολύτως αβεβαιότητα. Ένα συνέδριο  ΠΑΣΟΚ όταν είναι ουσίας, μπορεί να ανοίγει δρόμους και να δεσμεύσει για πολιτικές που να αντιστοιχούν στη φυσιογνωμία και τις διαχρονικές αξίες του κινήματος», λέει μεταξύ άλλων σε μακροσκελή δήλωσή του, για την οποία έχει ήδη ενημερώσει το Matrix24.gr.
«Ο Γιώργος δεν τσίμπησε», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Σκουλάς, ερμηνεύοντας τις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν προ ημερών τον κάλεσε «δήθεν ως υπουργός Εξωτερικών για να τον ενημερώσει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ως έναν τέως υπουργό Εξωτερικών, ενώ το μενού ήταν "συσπείρωση στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης (αλλά όχι του ΠΑΣΟΚ’". Αυτό υποστηρίζει πως ήταν το έναυσμα για την επιστολή.
Στον αντίποδα, επικριτικός για την κίνηση Παπανδρέου εμφανίστηκε ήδη ο υφυπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκης, παρουσιάζοντάς την ως κίνηση αποσταθεροποίησης. «Βαράει μπαλωθιές στον αέρα εκ του ασφαλούς», είπε για τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τον να καταθέσει τις απόψεις του στα συλλογικά όργανα του κόμματος. «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ λειτουργούμε συνολικά, εκείνος τις ανακοινώσεις στο Καστελόριζο τις έκανε μόνος του», είπε.
Ενότητα ζήτησε εκ μέρους των νέων ανθρώπων που «βγήκαν μπροστά» σε μία πολύ κρίσιμη ώρα για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Αυτό που απαιτούν σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η ενότητα», είπε, ενώ ερωτηθείς για τη διεξαγωγή ή όχι συνεδρίου, θύμισε παλιότερη δήλωσή του, στην οποία έκανε λόγο όχι για ένα απλό συνέδριο, αλλά για πλήρη μετεξέλιξη του χώρου.
«Προχωράμε αταλάντευτοι», ήταν το μήνυμα του εμπνευστή και εκ των πρωταγωνιστών της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκου Μπίστη, που ζητά ψυχραιμία και ενωτική διάθεση. «Τους θέλουμε όλους στη Δημοκρατική Παράταξη.  Προχωράμε με όσους συστρατεύονται. Και εν τέλει ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του», είπε.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: