11.11.14

Σε ασφυκτικό περιβάλλον η δικομματική...

Σε ασφυκτικό περιβάλλον η δικομματική 
Στον απόηχο της τριμερούς συνόδου για τις ΑΟΖ στο Κάιρο και εν μέσω έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από Αθήνα και Άγκυρα η σύγκληση του τρίτου ετήσιου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο ...
θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου.
Η σύγκληση του Συμβουλίου ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και κατόπιν των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Η διεξαγωγή του στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την τελική φάση των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για την επόμενη φάση του Μνημονίου (στις 8 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup και στις 18 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής), βάζει την κυβέρνηση σε διπλή δοκιμασία. Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η διεξαγωγή του Συμβουλίου Συνεργασίας με την τουρκική πλευρά αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη Λευκωσία, αφού, όπως τόνισε, εκτιμήθηκε πως δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί ο προγραμματισμένος τακτικός διάλογος με την Τουρκία. «Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ο ίδιος θα μεταβεί στην Αγκυρα (όπως ήταν προγραμματισμένο) στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα πάει στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Αγ. Ανδρέα, ιδρυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η διεξαγωγή του Συμβουλίου Συνεργασίας με την τουρκική πλευρά αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη Λευκωσία, αφού, όπως τόνισε, εκτιμήθηκε πως δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί ο προγραμματισμένος τακτικός διάλογος με την Τουρκία. «Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ο ίδιος θα μεταβεί στην Αγκυρα (όπως ήταν προγραμματισμένο) στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα πάει στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Αγ. Ανδρέα, ιδρυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και στα δύο μέτωπα, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος συμφώνησαν στη διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα κλείσουν όλα τα βασικά ζητήματα με την τρόικα, ώστε η επίσκεψη για την τελική αξιολόγηση να είναι ολιγοήμερη. Η κυβέρνηση περιμένει ότι μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί θα πάρει τελικά στο επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου ένα νέο πλαίσιο χαλαρότερης επιτήρησης. Η ρύθμιση του χρέους, η οποία έχει φύγει από το τραπέζι των υπουργών Οικονομικών, θα τεθεί από τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου.
 
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: