2.11.14

Τι θ' απογίνουμε χωρίς τάφο;..

Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς νεκρό; Και μάλιστα, χωρίς επιφανή νεκρό; Η...
Αμφίπολη, όπως όλα δείχνουν, ό,τι είχε να δώσει μας το έδωσε. Προφτάσαμε να χορτάσουμε;

Αναπτερωθήκαμε; Μην είμαστε αχάριστοι. Μήνες τώρα συντηρείται το θρίλερ των μεγάλων προσδοκιών και της ηθικής αναπτέρωσής μας, με τις σωστές δόσεις σασπένς και ελπίδας. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε επίσημα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το φτωχό εύρημα των σπασμένων φτερών της Σφίγγας. Ουδέν νεότερον. Τέταρτος θάλαμος δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε νεκρική κλίνη, ούτε μαρμάρινος θρόνος, ούτε σαρκοφάγος. Λαθεμένη, παραδέχεται με ανακοίνωσή του το υπουργείο, είναι και η υπόθεση για την υπόγεια έκταση του τάφου στον τρίτο θάλαμο. Ανθρακας ο χρυσός!

Κοτζάμ γραφείο εκπροσώπου του Τάφου στήθηκε από την κ. Αννα Παναγιωταρέα. Ηταν πολύ υψηλές οι επενδύσεις που έκανε η ασθμαίνουσα κυβέρνηση στο λόφο Καστά. Μην ξεχνάμε την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού σε αυτόν από τις πρώτες φάσεις των σημαντικών ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Σε μέγιστο εθνικό ζήτημα και κυρίαρχο τηλεοπτικό ριάλιτι είχε αναδειχθεί η Αμφίπολη ήδη από τον 15Αύγουστο. Το σίριαλ κρατήθηκε ζωντανό με εντυπωσιακά ευρήματα (Καρυάτιδες, ψηφιδωτό) για μήνες. Μπήκαμε στο χειμώνα. Πόσος ντόρος, πόσες αντιπαραθέσεις γίνανε για το νεκρό (ένοικο, για κάποιους!). Για το αν είναι συλλημένος ο τάφος ή όχι (αντίφαση στην οποία έπεσε και η πλευρά του υπουργείου). Και ξαφνικά το πανηγύρι μάς τελειώνει. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μόλις η Αμφίπολη έπαψε να παράγει «τροφή», βγήκε στο φως από την εκπρόσωπό της το βίντεο με την ήδη «καταναλωμένη» αποκάλυψη του ψηφιδωτού.

Το ποιός είναι θαμμένος -αν όντως είναι θαμμένος κάποιος και δεν πρόκειται για μνημείο- η γ.γ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη παραδέχεται ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να το πούμε «πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή» αλλά πολύ πιθανόν δεν θα μπορούμε να το ξέρουμε «πριν ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει χρόνια».

ΕΧΕΙ διαρρεύσει στο μεταξύ ότι η ανασκαφή σε δυο βδομάδες κλείνει. Αυτό ήταν, με άλλα λόγια. Ό,τι ζήσαμε απ' το όνειρο της Αμφίπολης, το ζήσαμε . Και βγαίνουμε απ'την πολύμηνη περιπέτειά της με σπασμένα τα φτερά. Σαν τις βανδαλισμένες Σφίγγες της...

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: