16.11.14

Πάμπλο Ιγκλέσιας: «Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανοίξει τον δρόμο...



... και να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι»...
Σε μία ευρύτερη συμμαχία λαϊκών και δημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και διεθνώς πιστεύει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos, ο οποίος μίλησε στο...
Real.gr.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανοίξει τον δρόμο και να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι», λέει στον απόηχο του πρώτου συνεδρίου του κόμματός του, με προσκεκλημένο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος, εξάλλου, θεωρεί τιμή του να τον αποκαλούν «Ισπανό Τσίπρα», αν και εκτιμά πως και οι δύο δεν είναι παρά όργανα στη διάθεση ενός συλλογικότερου δημοκρατικού σχεδίου.

«Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς έναν δυνατό και θαρραλέο λαό που υποστηρίζει και υπερασπίζεται μία λαϊκή κυβέρνηση, ο στόχος μπροστά μας είναι ανέφικτος», λέει, ζητώντας τώρα, περισσότερο από ποτέ, την συμμετοχή του λαού.

Αναγνωρίζει, άλλωστε, πως «η ευκαιρία δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Ο 36χρονος Ισπανός πολιτικός, πιστεύει πως «κανείς δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα για εμάς», για αυτό και καλεί σε υπεράσπιση της Δημοκρατίας για «να πάρουμε πίσω την εξουσία, επειδή μας ανήκει».

Με το κόμμα του να βρίσκεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, σημειώνει πως οι προσβολές όσων ευθύνονται για την δραματική κατάσταση στην χώρα του, τελειώνουν.

«Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο», λέει, σχολιάζοντας για την Ελλάδα ότι υπήρξε το πειραματικό εργαστήριο της λιτότητας, αλλά σύντομα θα γίνει το «τρανταχτό παράδειγμα» του πώς η Δημοκρατία μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολλών απέναντι στα συμφέροντα των λίγων…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Ιγκλέσιας στο Real.gr:

Podemos... Από κίνημα πλατείας, στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων. Πώς πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;

Συνέβη επειδή οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Εμείς το μόνο που δημιουργήσαμε ήταν ένα πολιτικό μέσον προκειμένου να εκφραστεί η θέληση για αλλαγή, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας για τον ισπανικό λαό.

Επιτρέψαμε στον κόσμο να αποφασίσει με έναν τρόπο που είναι ριζοσπαστικά διαφορετικός από το παλιό, διεφθαρμένο ισχύον πολιτικό καθεστώς.

Στην κοινωνία μας όλοι πιστεύουν ότι αυτοί που μας έφεραν σε αυτήν τη δραματική κατάσταση δεν πρόκειται και να μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν.

Κι έτσι είπαμε: κανείς δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα για εμάς. Πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι και να πούμε «ως εδώ», όχι μόνο στους δρόμους και τις πλατείες, όχι μόνο στους εργασιακούς χώρους και μεταξύ των φίλων μας, αλλά και μέσα στους θεσμούς.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, να πάρουμε πίσω την εξουσία, επειδή μας ανήκει. Είμαστε ακόμη μακριά, αλλά πλησιάζουμε.

Το κυβερνών κόμμα σάς χαρακτηρίζει «κίνδυνο για τη Δημοκρατία». Γιατί πιστεύετε ότι πανικοβάλλονται τόσο;

Μάλλον επειδή κάνουμε τη δουλειά μας αρκετά καλά. Αν μας φοβούνται αυτοί που μονοπώλησαν την εξουσία στην κοινωνία μας για δεκαετίες, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη δραματική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων στη χώρα μας, αυτοί που έκλεψαν τον πλούτο μας, σημαίνει ότι προχωρούμε και θα κερδίσουμε.

Οι προσβολές τους τελειώνουν, προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο, τους συμπεριφέρονται όπως σε ανήλικους που δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Όμως αυτή η στρατηγική δεν αποδίδει.

Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούν και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Είναι λογικό πως είναι η σειρά τους να φοβούνται.

Πιστεύετε ότι εξαιτίας της κρίσης θα γεννηθούν νέες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία;

Το ελπίζουμε πάρα πολύ, ειδικά επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγει κανείς από το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, παρά μόνο μέσω μιας ευρύτερης συμμαχίας λαϊκών και δημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανοίξει τον δρόμο και να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι.

Χωρίς μια τέτοια συμμαχία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Και πρέπει να κάνουμε πολλά σε σχέση με αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή απ οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Η Ελλάδα υπήρξε το πειραματικό εργαστήριο της λιτότητας: πουθενά αλλού δεν προχώρησαν τόσο πολύ σε σχέση με την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της ευζωίας των ανθρώπων.

Πουθενά αλλού η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στην οικονομική και πολιτική ολιγαρχία και στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα δεν ήταν τόσο εμφανής και έντονη.

Είμαστε πεπεισμένοι πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα γίνει το τρανταχτό παράδειγμα του ακριβώς αντίθετου, του πώς η Δημοκρατία μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολλών απέναντι στα συμφέροντα των λίγων.

Πολλοί σάς χαρακτηρίζουν «Ισπανό Τσίπρα». Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είναι φυσικά τιμή μου, αν και πιστεύω πως ο Αλέξης θα συμφωνούσε ότι είμαστε απλά όργανα στη διάθεση ενός συλλογικότερου δημοκρατικού σχεδίου.

Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς έναν δυνατό και θαρραλέο λαό που υποστηρίζει και υπερασπίζεται μια λαϊκή κυβέρνηση, ο στόχος μπροστά μας είναι ανέφικτος.

Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να συμμετάσχει ο λαός, να είναι παρών και να διατρανώσει τη βούλησή του για νίκη.

Η ευκαιρία δε θα διαρκέσει για πάντα. Θα είναι δύσκολο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε! 


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: