8.11.14

Έντονες βροχοπτώσεις μέχρι το απόγευμα...

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας - είναι το πρώτο από τα δύο κύματα κακοκαιρίας με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα μέχρι και το...
μεσημέρι της Κυριακής - χωρίς να έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες.
Στο «πόδι» και οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ζήσουν ξανά όλα όσα συνέβησαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, εξαιτίας των πρωτοφανών βροχοπτώσεων. Μάλιστα, έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να οχυρώσουν τα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας σακιά άμμου και τσιμεντόλιθους.

Στην Κρήτη, παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων καθώς μεγάλη περιοχή στα Σφακιά, βυθίστηκε στο σκοτάδι, εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε την πόλη της Πάτρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Κυλλήνη προς Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Εκτροχιασμός κενών βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας σημειώθηκε, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να διακοπή η σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Πρόβλεψη καιρού
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Μακεδονία και αργότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι έντονα, ενώ σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τα δυτικά. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 17 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (έως τους 19 βαθμούς στην Ήπειρο), 19 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 17 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Νεφώσεις με βροχές και παροδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε νότιους μέτριους 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, το βράδυ όμως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα ασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην αρχή της ημέρας θα είναι έντονα. Εξασθένηση των φαινόμενων από αργά το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα ασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 με 8 με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα αλλά το βράδυ σταδιακά θα ασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα νοτιά τοπικά 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόβλεψη για την Κυριακή
Για την Κυριακή αναμένονται, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, αλλά και
διαστήματα βελτίωσης. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: