13.11.14

Αμφίπολη: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο DNA του νεκρού...

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο DNA του νεκρού στην ΑμφίποληΤο γενετικό υλικό αναμένεται να αποκαλύψει ηλικία και ταυτότητα του "ενοίκου"...


Ενώ άπαντες εκτιμούσαν ότι η ιστορία της Αμφίπολης είχε λήξει άδοξα, ειδικά μετά τις πληροφορίες που επιβεβαίωσαν...
τις φήμες για σύληση του τάφου στον τύμβο Καστά, η αρχαιολογική σκαπάνη ήρθε να ανατρέψει τα πάντα με την ανακάλυψη του νεκρού. Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, για σχεδόν ακέραιο σκελετό.

Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανάλυση του DNA των οστών για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα.

Η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε στον σκελετό της Αμφίπολης θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες σε ειδικά εργαστήρια, τα οποία θα επιχειρήσουν με τη μέθοδο του DNA να δώσουν απαντήσεις σε ποιον ή ποια ανήκουν τα οστά. Ακόμη θα επιχειρήσουν να μας δώσουν απαντήσεις για το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, για την ηλικία, το βάρος, αλλά και το ύψος του νεκρού.

"Μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία με ένα περιθώριο λάθους, γύρω στα 3-5 χρόνια. Μπορούμε να μάθουμε και από τι πέθαινε. Δεν είναι απαραίτητο να πέθανε από βίαιο θάνατο, μπορεί να πέθανε από κάποια αρρώστια" δήλωσε ο ανθρωπολόγος, κ. Δημοσθένης Κούρτοβικ.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο γενετιστής κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος σημείωσε ότι: «Από μόνο του το DNA δεν μπορεί να «μιλήσει» για το πώς λεγόταν ο νεκρός. Μπορεί να είναι σπασμένο DNA, λόγω του χρόνου που έχει περάσει, αλλά αρκετό για να μας δώσει πληροφορίες αν είναι άρρενος, θήλεος, ένα προφίλ το οποίο θα ήταν χρήσιμο ίσως μελλοντικά».

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε ότι: «Τα οστά δεν γράφουν πάνω αριθμό ταυτότητας, ούτε όνομα. Άρα αυτή η αναζήτηση συνεχίζεται αλλά συνεχίζεται με την επιστράτευση άλλων επιστημών»...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: