11.11.14

Firefox εναντίον NSA: μια μάχη κατά της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο...

Η εταιρεία Mozilla, γνωστή από το γνωστό φυλλομετρητή ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, Firefox, αποφάσισε να...
ενώσει της δυνάμεις της με τους δημιουργούς του λογισμικού Tor (αρκτικόλεξο της φράσης The Onion Router), το οποίο προωθεί την online ανωνυμία, εναντίον της διαδικτυακής λογοκρισίας που προωθεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RT, αφορμή για τη συνεργασία αυτή φαίνεται πως στάθηκαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν αναφορικά με τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων χρηστών στο Διαδίκτυο από πράκτορες της NSA.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έρευνας της Mozilla διενήργησε έρευνα, βάσει της οποίος προέκυψε ότι τρεις στους τέσσερις χρήστες αισθάνονται πλέον λιγότερο ασφαλείς σε ό,τι αφορά την προστασία των δεδομένων τους σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Firefox, η ενσωμάτωση του Tor στον web browser θα ενισχύσει σημαντικά την ανωνυμία και την προστασία των δεδομένων των χρηστών στον Κυβερνοχώρο.

Σημειώνεται πως το Tor, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της NSA που είχε διαρρεύσει μέσα στο 2013 και δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian, χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο», με την υπηρεσία να παραδέχεται πως δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα που φιλτράρονται μέσω του λογισμικού αυτού.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «συμμαχία» Mozilla και Tor θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στη διαμάχη για την ηλεκτρονικά δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο αλλά και σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την λογοκρισία στον Ιστό...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: