10.11.14

"Βloomberg": Διώξτε τον Γιούνκερ ...






Αποπομπή Γιούνκερ ζητεί ανοιχτά το "Bloomberg", με το σημερινό κύριο άρθρο του. Αφορμή οι ευθύνες του επί 18 χρόνια πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για το σκάνδαλο φοροαποφυγής πολυεθνικών στη χώρα του, που...
αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks. Ωστόσο το άρθρο εντάσσεται και στο γενικότερο "εμφυλιακό τοπίο" που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ε.Ε. για την ασφυκτική οικονομική πολιτική που ακολουθείται, ενώ επιτίθεται και κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Mε τον ξεκάθαρο τίτλο "Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να φύγει", το Bloomberg υποστηρίζει στο editorial ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κακή επιλογή για τη θέση, ενώ επιβλήθηκε στις 28 εθνικές κυβερνήσεις από ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο "που επιθυμεί διακαώς να αυξήσει την εξουσία του".
Ο αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στο πώς το Λουξεμβούργο μετετράπη σε φορολογικό παράδεισο στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του χάρη στους "ελβετικού τύπου τραπεζικούς κανόνες μυστικότητας" και σε τερτίπια φοροδιαφυγής με τις ευλογίες της κυβέρνησής του.
"Ο Γιούνκερ, μπορεί να πει κανείς, έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ε.Ε. που τώρα καλείται να υπηρετήσει" τονίζει ο συντάκτης.
Επισημαίνει, δε, ότι η Κομισιόν διενεργούσε και πριν την εκλογή του έρευνα για τις πρακτικές φοροαποφυγής του Λουξεμβούργου.
Αναφέρεται στη δήλωση Γιούνκερ ότι δε θα παρέμβει στην έρευνα, ενώ επικαλείται και τη δήλωση του εκπροσώπου του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι "ήρεμος" μπροστά στις αποκαλύψεις. "Δε θα έπρεπε (να είναι ήρεμος). Σ' αυτή τη φάση θα εξυπηρετούσε καλύτερα την Ε.Ε. με την παραίτησή του" υποστηρίζει το Bloomberg.
"Η θέση του Γιούνκερ ως επικεφαλής του σώματος που ερευνά τις φορολογικές πρακτικές τις οποίες ο ίδιος επέβλεπε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι μια ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων" τονίζει ο αρθρογράφος.
Εξηγεί, δε, πως είναι πιθανό η Επιτροπή να μη βρει τίποτα το μεμπτό στον φορολογικό παράδεισο του Λουξεβούργου, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. επιτρέπει στα κράτη – μέλη, μεγάλη ευελιξία στην φορολόγηση εταιριών, με μόνη προϋπόθεση να μη ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
"Αλλά με τον Γιούνκερ επικεφαλής της Κομμισιόν, τυχόν απαλλαγή του θα κλονίσει εκ νέου τη δημόσια εμπιστοσύνη".
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η σημασία της επανάκτησης εμπιστοσύνης στην Ε.Ε., η οποία αγωνίζεται να βγει από την οικονομική κρίση, ενώ θεωρείται "ελιτίστικη, παρεμβατική και ανίκανη να παράγει δικαιοσύνη ή ανάπτυξη". Μάλιστα, ο Γιούνκερ χαρακτηρίζεται "πεμπτουσία του παρασκηνίου".
Σκληρή επίθεση εξαπολύει το Bloomberg και στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο αποδίδει ευθύνες για τον διορισμό Γιούνκερ, με δεδομένο ότι το καθεστώς του Λουξεμβούργου ήταν ή θα έπρεπε να είναι γνωστό.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι φορολογικές αποκαλύψεις επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα, με τρόπο που δοκιμάζει και πάλι την αξιοπιστία της Ε.Ε.
"Ο Γιούνκερ δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και δεν κινδυνεύει άμεσα να αποπεμφθεί. Παρόλα αυτά η Ε.Ε. θα υπηρετούνταν καλύτερα αν υπέβαλε την παραίτησή του".

Δεν υπάρχουν σχόλια: