19.11.14

Εξεταστική επιτροπή για τα "LuxLeaks" ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης...

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ως εκπρόσωπος της...
Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στην Ομάδα Εργασίας για τη Φορολογία, της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τοποθετήθηκε υπέρ της εις βάθος διερεύνησης από τους ευρωβουλευτές του φαινομένου της φοροδιαφυγής και νομιμοφανούς φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών και ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών. 

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση της Αριστεράς για συγκρότηση Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου LuxLeaks, οι πολιτικές ευθύνες της Κομισιόν και άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τυχόν παραλείψεις στην άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και η πιθανή παραβίαση του Δικαίου της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 226 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) με ανακοίνωσή της καλεί σε παραίτηση τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αντιτίθεται στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν ακροδεξιά κόμματα εναντίον του. Στην ανακοίνωση επισήμαναν ότι ο ηγέτης της EFDD και του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, «αντιτίθεται στον Γιούνκερ, αλλά όχι στο σύστημα Γιούνκερ. Κριτικάρουν την φοροαποφυγή στο Λουξεμβούργο, αλλά παραμένουν σιωπηλοί σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εξ ου και οι αριστεροί ευρωβουλευτές δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαιστών, και θα αποφασίσουν για το αν θα απέχουν ή θα ψηφίσουν «παρών»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: