15.11.14

Στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos ο Τσίπρας...

 
Πολιτική αλλαγή και μάλιστα πολύ σύντομα, προέβλεψε για την Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, από την Ισπανία όπου βρίσκεται και μετά από ...
συνάντηση με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κάγιο Λάρα και τον ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας και πρόεδρο της ΚΟ της Ενωμένης Αριστεράς Χοσέ Λουίς Τσεντέλα, χθες το απόγευμα.
«Το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα και από την αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία στον ελληνικό λαό.

Αφορμή για τη νέα επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση στάθηκε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επί της τροπολογίας που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. «Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την τρόικα ούτε τους νόμους που η ίδια ψηφίζει και έρχεται μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξει, παίρνοντας μάλιστα μόλις 147 ψήφους στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να δίνει καμία αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του χρέους», είπε, επαναλαμβάνοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και εξηγώντας πως ακριβώς για αυτό το κόμμα του συγκροτεί συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. 

Σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των Podemos στην Μαδρίτη, όπου συμμετέχει ως επίσημος προσκεκλημένος, σε ένδειξη της στενής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos ως δυνάμεις «ελπίδας και ανατροπής».
Την σχέση αυτή άλλωστε επικυρώνει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προλογίζει το υπό έκδοση βιβλίο του επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Podemos βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στην Ισπανία.

Το τριήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται αύριο, οπότε και μεταβαίνει στην Φλωρεντία για να μιλήσει στο συνέδριο του «Transform Europe!» με τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Μιλώντας στον θεματικό κύκλο με τίτλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της αλλαγής, ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της στη δεκαετία του ʼ90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε εκτιμούν ότι το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη τίθεται ως εξής: «ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει». Και αυτό το ίδιο θεωρούν πως είναι δίλημμα ζωής για τη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. «Ή θα αλλάξει, ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα», λένε, υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί «συνιστώσα της δεξιάς και της τρόικας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: