27.11.14

Σταθάκης: Δεν είδαμε τον Sponer της Capital...

Σταθάκης: Δεν είδαμε τον Sponer της Capital - Oι συναντήσεις μας στο Λονδίνο είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα 
Oι συναντήσεις μας στο Λονδίνο είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα...
Επιβεβαιώνουν πηγές που συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης -που πραγματοποίησε η Merrill Lynch Bank of America στο Λονδίνο- ότι δεν συμμετείχε ο κύριος Joerg Sponer του fund Capital που  φέρεται να απέστειλε το επίμαχο mail, που...
αναφέρει ότι μετά τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι είδε κάποια στελέχη του Capital, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήταν ο «κύριος του mail», ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο email δεν περιλαμβάνονταν στις διαφάνειες που ο ίδιος παρουσίασε.



Συγκεκριμένα σε δήλωσή του αναφέρει ότι το email που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και πως «η νέα κυβερνητική αποτυχία στο Παρίσι δεν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά με κακοστημένες διαρροές». Προσθέτει: «Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να συνηθίσει αυτή τη νέα συνθήκη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εν αναμονή». Σχετικά με τις επαφές στο Λονδίνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο, προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής».

Οι διαρροές γύρω από το ταξίδι των στελεχών του κόμματος έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και ο κ. Σταθάκης, αλλά και ο κ. Μηλιός διέψευσαν τα περί mail, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας βρώμικος πόλεμος, που σε τελευταία ανάλυση πλήττει τη χώρα και τη δημοκρατία» και πως «στο πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε είναι αυτό που εξαγγείλαμε και στη Θεσσαλονίκη και αυτό λέμε και στους επενδυτές και τους εξηγούμε γιατί. Με επιχειρήματα  πολύ ισχυρά, ότι αυτό το πρόγραμμα, επειδή ακριβώς είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, είναι ένα πρόγραμμα φιλικό προς μία μακροχρόνια κυβερνητική πολιτική».

Ο κ. Μηλιός υπογραμμίζει, επίσης, ότι «υπήρξε μία παραφιλολογία δημοσιευμάτων τα οποία πολύ πιθανόν δεν προέρχονται από εδώ και τους ανθρώπους που ήταν μαζί μας, όπου το ένα με εμφάνιζε εμένα να δηλώνω άλλο  πρόγραμμα από αυτό της Θεσσαλονίκης και άλλα να λέω εδώ και ένα άλλο δημοσίευμα από έναν άλλον κ. «Sponer» που λέει ότι είμαστε τόσο σκληροί που κανένα κομουνιστικό κόμμα στη Ευρώπη ή κάτι τέτοιο δεν λέει τόσο ακραία πράγματα όσο εμείς και πως όλοι επενδυτές είπαν «εδώ και τώρα θα αποσύρουμε όλα μας τα χρήματα από την Ελλάδα». Συμπληρώνει ότι «εγώ σας λέω ότι μου ζητήσανε, όχι προσωπικά αλλά ως εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου, να κάνουμε και άλλες τέτοιες συναντήσεις. Αυτό δεν συνάδει με αυτές τις δηλώσεις που κυκλοφορούν με διάφορα email». 

Σχετικά με τις επαφές,  ο Γιάννης Μηλιός χαρακτήρισε «θετικές μέχρι κριτικές» τις τοποθετήσεις των επενδυτικών του City. Tο ταξίδι είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν τέτοιες συναντήσεις. Τον τελευταίο περίπου χρόνο έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τις θέσεις του κόμματος, ενώ οι άξονες που παρουσιάστηκαν δεν διαφέρουν από εκείνες της παρουσίασης στη ΔΕΘ και στην Ουάσιγκτον. 

Και τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν σε ερώτηση δημοσιογράφου «εάν πιστεύουν ότι θα έχουμε εκλογές», θετικά. «Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτό μπορεί να γίνει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης από τους επενδυτές στο Λονδίνο περιστράφηκαν γύρω από το ιδιωτικό χρέος, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε ακυρώσεις μνημονιακών νόμων, όπως η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία περιγραφή της κατάστασης στη χώρα όπως είναι τώρα και με αναφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Γενικά υπήρχαν θετικές αντιδράσεις, αλλά υπήρξε και κριτική, ενώ κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί. Αναφέρουν, επίσης, ότι βασικό χαρακτηριστικό της παρουσίασης ήταν ότι βασιζόταν σε πολιτικές που αντιτίθενται στη λιτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταθάκης είχε επαφές σε διοργανώσεις επενδυτών  που διργάνωσαν Merryll Lynch, η Nomura και το Kepler Cheuvreux. 

Στελέχη που συμμετείχαν στην εκδήλωση μάς μεταφέρουν ότι «πήγε πολύ καλά και νομίζω ότι η ανταλλαγή απόψεων ήταν πολύ κατατοπιστική και για τις δύο πλευρές, χωρίς να σημαίνει ότι συμφώνησαν όλοι, με όλα, ωστόσο τώρα έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: