25.11.14

Βρυξέλλες: Xαμηλές προσδοκίες για το Παρίσι...

 
Η συνάντηση στο Παρίσι δεν θα είναι η τελευταία για τις δύο πλευρές πριν κλείσει ο 5ος έλεγχος του 2ου ελληνικού προγράμματος, σίγουρα όμως θα είναι...
η τελευταία ευκαιρία να πεισθεί η μια από τις δύο πλευρές να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της άλλης.
Επί της ουσίας η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική, θα γίνει σε ελληνικό έδαφος (την μόνιμη ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΟΣΑ, που δεν βρίσκεται σε κτίριο του ΟΟΣΑ, αλλά στην επιδεικτικά πολυτελή περίκλειστη συνοικία villa Said στο Παρίσι), αλλά δεν αποτελεί παρά μια υπερεκτιμημένη τηλεδιάσκεψη, σαν αυτές που είχαν προηγηθεί.

Τα θέματα παραμένουν ανοικτά και το θέμα του δημοσιονομικού κενού αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει με ποιόν τρόπο θα καλύψει το έδαφος των 2 δισ. ευρώ, τουλάχιστον και πως θα νομοθετήσει τάχιστα τις υπολειπόμενες δράσεις που απομένουν από το μεταρρυθμιστικό πακέτο του προγράμματος ως το τέλος του έτους.

Τα περιθώρια όμως στενεύουν και αν η εβδομάδα κλείσει χωρίς ολοκλήρωση του ελέγχου, τότε το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα έχει χαθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει την «επόμενη κατάσταση» με την τρόικα, καθώς οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ δεν έχουν καμία πολιτική εντολή να συζητήσουν για την επόμενη μέρα, το επόμενο πρόγραμμα ή οτιδήποτε σχετικό.

Αντιθέτως αυτή είναι μια συζήτηση, αποκλειστικής αρμοδιότητας του Eurogroup και των κρατών μελών.

Αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες, επικρατεί συγκρατημένη απαισιοδοξία - για να παραφράσουμε τη δημοφιλή έκφραση. Κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι τα πολιτικά εμπόδια στην Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει και η κυβέρνηση συνεχίζει και έχει τα πολιτικά κωλύματα που την εμποδίζουν είτε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, είτε να βάλει μια συμφωνία για το μέλλον σε χαρτί, μπροστά στην προεδρική εκλογή και τις ενδεχόμενες εθνικές κάλπες.

Απεναντίας οι αγορές και οι εταίροι, αυτό ακριβώς ζητάνε. Οι δε αγορές για να ξέρουν ότι δεν θα εμφανιστεί ο κίνδυνος της υπαναχώρησης, οι δε εταίροι διότι πρέπει να δουν την επένδυσή τους να αποδίδει.

Αν οι δύο πλευρές δώσουν τα χέρια τότε η τρόικα θα κατέβει στην Αθήνα και ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί τάχιστα.

Αν οι δύο πλευρές φύγουν από το Παρίσι με εκκρεμότητες, τότε στις 8 Δεκεμβρίου η Αθήνα θα συρθεί σε μια μονομερή απόφαση για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, μόνο κατά το χρηματοδοτικό του σκέλος και μόνο από τα λεφτά της ΕΕ. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για τη διακοπή του, ενώ το πρόγραμμα της ΕΕ συνεχίζει με την ατζέντα των δράσεων για μια ακόμα διετία.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: