11.12.14

Το 2014 δεν είναι 2012...

Η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, σε πρώτη φάση, καθορίζεται από την αντανακλαστική πολιτική αντίθεση των...
κερδοσκόπων απέναντι στη βεβαιότητα ανόδου της Αριστεράς.

Δυο μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, μειώθηκε ο αριθμός των "προθύμων" βουλευτών, ενώ ο Σαμαράς αναγκάστηκε να τονίσει ότι η υποψηφιότητα θα μείνει και στις τρεις ψηφοφορίες. Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς αναγκάζεται να παραδεχτεί την ήττα του. Και καταφεύγει ξανά στην κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Πρόκειται όμως για ξεθυμασμένη επανάληψη της προπαγάνδας του 2012. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το 2014 δεν είναι 2012. Σήμερα δεν παίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιθέτως, είναι δεδομένο. Η συγκυβέρνηση έχει καταρρεύσει. Και το Μνημόνιο έχει απονομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση, καθώς έχει προκαλέσει κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί. Το εύρος της δεν θα κριθεί από την ξαναζεσταμένη κινδυνολογία, αλλά από τη σχηματισμένη πεποίθηση των πολιτών ότι το ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής είναι αναγκαίο.

Υπάρχουν και επιχειρήματα "συστημικά", που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το 2012 είναι οριστικά παρελθόν. Οι τράπεζες έχουν περάσει τα stress test, δηλαδή έχουν κριθεί ικανές και φερέγγυες. Μια κατευθυνόμενη κίνηση ανεξέλεγκτης απόσυρσης καταθέσεων θα έθετε σε κίνδυνο την αναγνώρισή τους ως "συστημικών τραπεζών". Οι διεθνείς κερδοσκόποι έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερες τιμές από αυτές της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. Συνεπώς δεν έχουν περιθώρια μαζικών εκροών, που θα δημιουργούσαν ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο. Ήδη χθες η Σοφοκλέους περιόρισε το ποσοστό των απωλειών της και έδειξε να συγκρατείται.

Η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, σε πρώτη φάση, καθορίζεται από την αντανακλαστική πολιτική αντίθεση των κερδοσκόπων απέναντι στη βεβαιότητα ανόδου της Αριστεράς. Σε δεύτερη φάση όμως θα λειτουργήσουν με βάση τα συμφέροντα των πιστωτών και των επενδυτών, που πρώτο μέλημά τους είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να γίνει δυνατή η αποπληρωμή του σε όποιο επίπεδο συμφωνηθεί.

Μετά, λοιπόν, τις πρώτες σπασμωδικές αντιδράσεις, ο διεθνής παράγων θα εκλογικεύσει την αντίδρασή του, αντιλαμβανόμενος ότι η κατά μέτωπο σύγκρουση με τη θέληση του ελληνικού λαού δεν είναι προς όφελος καμιάς πλευράς. Σημαντικό στοιχείο αυτής της ιδιόμορφης διαπραγμάτευσης, που ήδη ξεκίνησε, είναι ο συσχετισμός δύναμης, δηλαδή το εύρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα ευρύτερων κοινωνικών - πολιτικών συνεννοήσεων με βάση το πρόγραμμά του και η εγρήγορση και συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα. Και βεβαίως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του.

Το 2014 δεν είναι 2012 ούτε και για την Ευρωζώνη. Αν τότε, όπως πέρυσι παραδέχτηκε η Μέρκελ, η πολιτική του Grexit θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε διάλυση, τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός ο ευρωπαϊκός συστημικός κίνδυνος...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: