1.12.14

Σκληρός Δεκέμβρης για την κυβέρνηση...

 
Με κομμένη την ανάσα περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση της Τρόικας μετά την άτακτη κυβερνητική υποχώρηση και το πέρασμα από την υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις σε νέα μέτρα λιτότητας. Έχει γίνει ήδη...
σαφές ότι οι πιστωτές δεν δείχνουν πλέον κατανόηση στις προεκλογικές αγωνίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά ως προς το πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικά θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αφού πρώτα έχει διασυρθεί η ελληνική πλευρά ακυρώνοντας δεσμεύσεις και υποσχέσεις απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Την Παρασκευή θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, αλλά θα έχει ενδιαφέρον, λόγω συγκυρίας, η πολιτική αντιπαράθεση των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου με τον Α. Τσίπρα. Μέχρι τότε, άλλωστε, θα έχει γίνει γνωστή η απάντηση της Τρόικας στην πρόταση της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με νέα επαχθή μέτρα όπως η αύξηση ΦΠΑ, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό και η μείωση συντάξεων. Όλα αυτά μέχρι τώρα είναι γνωστά από ανεπίσημες πληροφορίες και γι’ αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup και δεν προβλέπεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί, αφού δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα. Επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου όπου, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πολιτική διαπραγμάτευση κορυφής με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία -πακέτο για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Δεκέμβριο. Αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, με βάση τις ίδιες διαρροές, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα άρθρο και στη συνέχεια, πιθανότατα στις 12 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι να μην τραβήξουν άλλο το σκοινί οι δανειστές και να υπάρξει συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης με προαπαιτούμενα που θα αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό και την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο, να απορροφηθούν ομαλά από τις ΚΟ τα νέα μέτρα για την αύξηση του ΦΠΑ κοκ, και να ειπωθεί από τους θεσμικούς εταίρους κάτι, μια φράση έστω, σχετικά με την προοπτική απομείωσης του χρέους, ώστε να μπορεί να φτιαχτεί όπως-όπως ένα εκλογικό δίλημμα.

Αν μάλιστα οι πιστωτές ζητούσαν και την υπογραφή του Α. Τσίπρα στη συμφωνία, ακόμη καλύτερα, γιατί θα προσπαθούσαν να ξαναστήσουν τη θεωρία κατά την οποία η κυβέρνηση εγγυάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τους εταίρους θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Το κερασάκι στην συγκεκριμένη τούρτα είναι το παιχνίδι με τον τραπεζικό πανικό, που έχει αρχίσει ήδη να παίζεται με τα αναγκαία διαλείμματα.

Μέχρι τώρα οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου «δεν βγαίνουν», αφενός γιατί αιφνιδιάζονται διαρκώς από την σκληρότητα του Βερολίνου απέναντί τους, αφετέρου γιατί δεν ελέγχουν απόλυτα ούτε την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διεκδικήσει ξανά ρόλο στην Κεντροαριστερά προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Χαριλάου Τρικούπη, όπου πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις μήπως θα ήταν προτιμότερο να στηθούν κάλπες σύντομα για να μην υπάρξει χρόνος να δημιουργηθούν νέα κόμματα στον ενδιάμεσο χώρο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: