14.12.14

Χωρίς ασφάλιση ένας στους τέσσερις εργαζομένους...

Χωρίς ασφάλιση ένας στους τέσσερις εργαζομένους
Περίπου ένας στους τέσσερις εργαζομένους απασχολείται χωρίς ασφάλιση, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των απασχολουμένων στη...
γεωργία ή σε κατ’ οίκον απασχόληση που δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα, παρά την καθιέρωση του εργόσημου.
Οι τακτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς που με βάση όλες τις ως σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας δείχνουν ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνονται από 22% ως 25%, παρά τα αυστηρά πρόστιμα που έχουν καθιερωθεί και φθάνουν τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Χειρότερη είναι η εικόνα στους εργάτες γης, αλλά και σε κατ’ οίκον απασχόληση, όπου από το 2010 καθιερώθηκε το εργόσημο για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Και στους τομείς αυτούς ισχύουν τα ίδια αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο σε όλους τους ελέγχους, κυρίως στην επαρχία, διαπιστώνονται σχεδόν καθολικά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.
Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι στο γεωργικό τομέα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε ζουν μονίμως στη χώρα μας είτε έρχονται ένα διάστημα, ειδικά για τη συγκομιδή συγκεκριμένων προϊόντων.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: