Πρώτον, σε διπλωματικό επίπεδο τόσο ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, που προωθεί τη γνωστή φόρμουλα συνδιαχείρισης των κυπριακών υδρογονανθράκων όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ανέλαβε την «προσέγγιση με την Αθήνα», φαίνεται να κερδίζουν φίλους στο διεθνές πεδίο για τις πρωτοβουλίες τους.

Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τουρκική «Μιλιέτ», πέραν από τα επικοινωνιακά τερτίπια, έχει επαναφέρει πιεστικά και το θέμα του χρονοδιαγράμματος. Ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μετά από αυτό, όπως εξήγησε, «εμείς, στο τέλος θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα λύσουμε αυτή την υπόθεση με τα Ηνωμένα Έθνη».

Με αυτό το τελευταίο παραπέμπει σε μια συνάντηση, τετραμερή ή πενταμερή για να «κλειδώσει» η συμφωνία. Είναι προφανές και από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, πως μεθοδευμένα επανέρχεται «ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων», ενός μύθου που κατά καιρούς θυμάται η Τουρκία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «υπάρχει και η στήριξη και το ενδιαφέρον μερικών χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ. Εμείς δεν ενοχλούμαστε από αυτό. Είναι σημαντική η στήριξη όλων όσοι προσεγγίζουν αυτή την υπόθεση εποικοδομητικά. Και η ΕΕ κάνει το συμβουλευτικό της καθήκον. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι απευθείας πλευρά στις διαπραγματεύσεις, επειδή η ε/κ πλευρά είναι μέλος της και η ‘’ΤΔΒΚ’’ δεν είναι. Εδώ υπάρχει μια ανισότητα. Γι’ αυτό τον λόγο εκείνοι ας προσφέρουν τις συμβουλές τους πάντοτε, να βοηθούν και να ενθαρρύνουν».

Δεύτερον, στο πεδίο της προβολής της στρατιωτικής ισχύος, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει στην περιοχή (χθες ανοιχτά της Λάρνακας), παρόλο που έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες. Είναι προφανές πως θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της Navtex, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Δεκεμβρίου. Τι θα πράξει στη συνέχεια η Άγκυρα με το πλοίο είναι μια εξέλιξη που θα φανεί από τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν προ ημερών και παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά F-16. Μια κίνηση που συνδέεται με την τακτική διατήρησης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας.

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες

Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως η Τουρκία «ζητά από εμάς πρώτους από όλο τον κόσμο, να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος κατά παράβαση των ψηφισμάτων 541 και 550, “αφού μας ζητά να συνομολογήσουμε συμφωνία με το ψευδοκράτος για συνδιαχείριση στο θέμα των υδρογονανθράκων».

Ζητά επίσης, συνέχισε, συγκυριαρχία επί του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά ταυτόχρονα ομηροποίηση του φυσικού μας πλούτου, του φυσικού αερίου, αφού ζητά τη διέλευση αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, δήλωσε ο κ. Ομήρου, επιβάλλεται η συνέχιση των πολιτικών και διπλωματικών αντιδράσεων για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην Τουρκία, αλλά και μέτρα για να υπάρξει πολιτικό κόστος και όχι μόνο στο ψευδοκράτος, όπως για το θέμα -πρόσθεσε- των παράνομων εισόδων και εξόδων στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο έχει αποφασιστεί σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου και συσκέψεων αρχηγών. Ο κ. Ομήρου μιλούσε μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Ίνιας.

Επίσης, το μέλος του  Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε πως η Τουρκία προσπαθεί και πάλι με επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα να αποπροσανατολίσει από την ουσία των εξελίξεων στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες έχουν δυστυχώς ανασταλεί λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε και σημείωσε πως αντί λοιπόν η Τουρκία να περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αυτό που πραγματικά πρέπει να πράξει είναι να άρει τις προκλήσεις και τις απειλές για να μπορέσει να επαναρχίσει ο διάλογος. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την επιστροφή του στην Κύπρο, να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου, το οποίο πλήττει κυρίως τη δική μας πλευρά, η οποία επιζητά το ταχύτερο δυνατόν τη λύση του Κυπριακού.



Ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πριν πάει στη Θεσσαλονίκη είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν: «Αύριο θα συναντηθώ με τον Βενιζέλο». «Μάσιαλα, κάνετε τη μια συνάντηση μετά την άλλη, βλέπεστε πολύ συχνά», του είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Συναντηθήκαμε στην Άγκυρα, στη Νέα Υόρκη, στις διεθνείς συναντήσεις και οι επαφές είναι εποικοδομητικές». «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει περισσότερο ενεργή. Ειδικότερα, στο Κυπριακό συμπεριφερόταν διστακτικά, ίσως και λίγο λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Είναι ευαίσθητο θέμα. Παρέμενε σιωπηλή. Όμως μετά τις τελευταίες περιπτώσεις γεωτρήσεων η Ελλάδα άρχισε να γίνεται με μιας ενεργή», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Για το τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης χάρηκε πολύ που επικοινώνησε μαζί του. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε χαιρετίσματα στον Πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της Τουρκίας. «Αστειευτήκαμε και λίγο. Εμείς είμαστε και προσωπικοί φίλοι. Όταν απάντησε το τηλέφωνο είπε ‘’αγαπητέ μου φίλε’’. Εσύ θα γίνεις καλά μετά την εγχείριση, ανανεώθηκες. ‘’Οι επιδόσεις σου θα αυξηθούν και θα είσαι ασυναγώνιστος στις διαπραγματεύσεις’’, του είπα. Γέλασε πολύ, αστειευτήκαμε έτσι. Αυτή την ανθρώπινη πλευρά δεν πρέπει να την αφήσουμε. Και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανασφάλεια», είπε.