12.12.14

Πανικός στην Χαριλάου Τρικούπη...

venizelosΜετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου...


Σε …κρίση πανικού στην Χαριλάου Τρικούπη οδήγησε η χθεσινή μακροσκελής ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου.

Με τον πρώην πρωθυπουργό να...
ασκεί δριμεία κριτική σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να διαβεβαιώνει ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πολιτικό του μέλλον σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εκλογή του τελευταίου από την παρούσα Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ χτύπησε ‘κόκκινος συναγερμός’. Η δυναμική άλλωστε οδηγεί προς την ίδρυση νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό και το γεγονός ότι απευθύνεται διαχρονικά σε προοδευτικούς πολίτες, σοσιαλιστές, δημοκράτες, αλλά και αριστερούς, ανησυχεί σφόδρα την υπό συγκρότηση Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Στην πρώτη, αμήχανη αντίδρασή της, η Χαριλάου Τρικούπη, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και πάντως έτοιμο να αντιταχθεί στην πρόκληση ‘πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας’ τόσο πριν όσο και μετά από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας το μήνυμα στον Γιώργο Παπανδρέου, και ‘απαντώντας’ έτσι στην κατακλείδα φράση του, ότι θα πρέπει να θυμάται και να υπολογίζει σωστά το ‘χρέος’ στο οποίο θέλει να ανταποκριθεί.

Λίγες ώρες αργότερα, και χωρίς να ‘προκληθούν’ κατ’ οιονδήποτε τρόπο, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι με τη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Προέβλεπαν μάλιστα πως δεν θα υπάρξει καμία ανταπόκριση στη διάθεσή του αυτή, μια και «οι μνήμες είναι πολύ νωπές». Και όμως, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του κόμματος έσπευδαν να θυμίζουν πόσο πολύ επιθυμούν τους πάντες στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ξεχνώντας προφανώς προς στιγμήν τις …μνήμες.
Την πεποίθησή του ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, εξέφρασε ο, και "φωτογράφος" ονομαζόμενος στην κομματική αργκό, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ την ελπίδα του ότι δεν θα το κάνει εξέφρασε ο Νίκος Μπίστης καλώντας εκ νέου όλους στη Δημοκρατική Παράταξη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, είπε: "μακάρι τον Γιώργο Παπανδρέου να τον φωτίσει ο Θεός, ώστε να μη κάνει αυτά που τον συμβουλεύουν οι λάθος άνθρωποι». Πάντως ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλησε να μπει στο κάδρο των δηλώσεων, εμφανίζοντας «υπεύθυνο» πρόσωπο πολιτικού που ασχολείται με το μείζον θέμα της εξόδου της χώρας από την κρίση. Σε συνέντευξή του, στην Deutche Welle, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το εναπομείναν πρόγραμμα που έχει συνάψει η χώρα με το ΔΝΤ ως το 2016 από ‘κανονικό’ σε προληπτικό. Αναφερόμενος στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα που είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν μία αναφορά σχετικά με την κατάσταση προόδου, εμμέσως άσκησε πίεση στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι "αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το κρίσιμο διάστημα ως το μέσον του Φεβρουαρίου για την μετάβαση της χώρας από το μνημόνιο στην προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή, η χώρα θα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν θα έχει αρμοδιότητες διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και άρα είναι πολύ πιθανό να χαθεί η ευκαιρία". Θέτοντας δε το δίλημμα πιθανών εκλογών μεταξύ της ανάδειξης μίας κυβέρνησης που θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις και θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική και μίας άλλης επιλογής με κόστος, κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους με την φράση "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα"…

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χαριλάου Τρικούπη έστελνε το μήνυμα ότι οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά και όχι με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά ότι σε περίπτωση εκλογών και επιλογής άλλης στρατηγικής από τη σημερινή, ο λαός θα κινδυνεύσει να ζήσει μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία…
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: