13.12.14

Υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας ζητά ο Γλέζος...

 Υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας ζητά ο ΓλέζοςΜόνο ένα από τα δέκα θέματα με τα οποία ασχολείται στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, με τον ίδιο να έχει δηλώσει εξαρχής ότι...
θα έφερνε το θέμα στην Ευρώπη και να το έχει ήδη καταφέρει, έξι μόλις μήνες μετά.
«Το θέμα είναι να στοχεύεις σωστά», λέει, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.
Το σκεπτικό του είναι ότι οι Γερμανοί κινούνται στη νομιμοφάνεια και «πιάνονται» από το ότι Ελλάδα και Γερμανία δεν είναι πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση. Χωρίς όμως την υπογραφή της συνθήκης δεν αναγνωρίζουν τις οφειλές. Αντίθετα, ως νομότυποι που είναι, οι Γερμανοί, αν υπογράψουν συνθήκη ειρήνης, «θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα», λέει.

Ο ίδιος πάντως, παρατηρεί δύο «παραπλανητικές» κινήσεις. Από τη μία τη δημιουργία Ταμείου που συζητείται ολοένα και περισσότερο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ίσως ως «άλλοθι» για την μη καταβολή των αποζημιώσεων και από την άλλη το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η διακομματική επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, έχει μπλεχτεί με την τεκμηρίωση και η διεκδίκηση μένει πίσω…
Μιλώντας σε ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Μανώλης Γλέζος διαβεβαίωσε ότι όλες οι εθνικές ομάδες που μετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE) στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν δεχθεί το θέμα των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα και ήδη η επικεφαλής Γκαμπριέλα Τσίμερ έχει αναλάβει να κάνει την σχετική δουλειά στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ο ίδιος μάλιστα δεν θέλει να εμπλακεί στη δουλειά της.
«Δεν θέλω να φανεί ότι καθοδηγώ την Γκάμπι. Θέλω να της δώσω τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως Γερμανίδα», απαντά σε όσους τον πιέζουν να της δώσει κατευθύνσεις ή να συνδιοργανωθεί συνέδριο σε Ελλάδα, Γερμανία ή Βέλγιο για το θέμα. Το μόνο που επιμένει να ξεκαθαρίζει είναι ότι «δεν μισούμε το γερμανικό λαό, δεν θεωρούμε τους Γερμανούς πολίτες υπεύθυνους για τα εγκλήματα των πατεράδων τους και του Γ Ράιχ, γι' αυτό και προσπαθούμε να τους κατακτήσουμε με την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».
Όσο για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, όλοι -πλην των ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής που αποκλείονται για ευνόητους λόγους- έχουν αναλάβει και εκείνοι να δουλέψουν υπέρ του «ιερού» αυτού σκοπού στο εσωτερικό των ευρωομάδων όπου ανήκει ο καθένας εξ αυτών.
Την ίδια ώρα, το δικό του αγώνα δίνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπου παραμένει –χωρίς να θέλει- πρόεδρος ο Μανώλης Γλέζος.
Ο ίδιος, μόλις την εβδομάδα που πέρασε διατύπωσε την επιθυμία του να μην παραμείνει σε αυτή τη θέση, εκτιμώντας ότι «ουδείς αναντικατάστατος» και πως δεν θα μειωθεί καθόλου η δυναμική του Συμβουλίου, χωρίς εκείνον επικεφαλής. Το αίτημά του όμως έπεσε στο κενό, με το Συμβούλιο σύσσωμο να επιμένει στην παραμονή του.
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, μάλιστα, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Μανώλη Γλέζου, πραγματοποίησε από κοινού με μέλη ενώσεων θυμάτων, πολίτες από μαρτυρικούς δήμους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβολική εκδήλωση στο Μνημείο των πεσόντων στον Ά και ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βέλγιο, με στόχο να σταλεί μήνυμα Ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών, καταδίκης του ναζισμού και του φασισμού και διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Ανήρτησαν μάλιστα πανό, όπου αναγραφόταν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά) το σύνθημα «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση». Λίγο αργότερα φωτογραφήθηκαν με αυτό παρουσία του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια το μήνυμα να σταλεί σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: