4.12.14

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Ντράγκι...

 
Την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πιθανόν επί τω δυσμενέστερω και πάλι, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Το...

Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα υπό αυξανόμενη πίεση να λάβει δραματικά μέτρα για να αποτρέψει μία νέα ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη έχει "κολλήσει" σε μεγάλο τμήμα της.

Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμά της αγορών τιτλοποιημένων δανείων με αγορές εταιρικών ομολόγων, είναι απίθανο ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα κάποια ριζοσπαστική άμεση κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας, όπως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και χορηγεί φθηνά δάνεια στις τράπεζες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι οικονομολόγοι, από τους οποίους περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων - ένα μέτρο το οποίο θα τόνωνε την οικονομία, όταν οι τράπεζες θα αντάλλασσαν τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν με κεφάλαια της ΕΚΤ -, εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να κρίνει εάν χρειάζεται να αρχίσει αγορές κρατικών τίτλων.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, κατ' αναλογία αυτής που εφάρμοσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ευρωζώνη, εξ αιτίας των διαφορών μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία, που είναι συγκρατημένες στην ανάληψη νέων χρεών και των χωρών του Νότου.

Η Γερμανία φοβάται ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον απερίσκεπτο δανεισμό. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,3% τον Νοέμβριο.

Εάν οι τιμές αρχίσουν να μειώνονται, όπως συμβαίνει ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να προχωρούν σε αγορές αγαθών, καθώς θα περιμένουν να τα αγοράσουν φθηνότερα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που θα ωθεί προς τα κάτω την οικονομία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που «πάγωσε» μεγάλο μέρος του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ο πόλεμος στη Συρία έχουν ενισχύσει την απαισιοδοξία. Η έρευνα της εταιρείας Markit για τον Νοέμβριο υποδήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση ξανά στις αρχές του 2015.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: