10.12.14

Προετοιμάζουν την ήττα τους...

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτήσει πολιτικά την προεδρική πλειοψηφία, καθώς...
πάνω της πλανάται το βάρος των παλαιών και του νέου Μνημονίου.

Η υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που προβάλλουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος σηματοδοτεί την προσπάθειά τους να διαχειριστούν την άκαρπη προεδρική εκλογή με όρους "αξιοπρεπούς ήττας". Η πρόταση δεν διεισδύει σε άλλους χώρους, ενώ με το ζόρι την υποστηρίζει ο Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για "πρόσωπο ευπαρουσίαστο διεθνώς". Πρόκειται για αμυντική κίνηση του Σαμαρά με στόχο να ενοποιήσει τις διιστάμενες πτέρυγες του κόμματός του, παραμονή της επικείμενης εκλογικής συντριβής του.

Δεν γνωρίζουμε αν η υποψηφιότητα Δήμα θα παραμείνει και στις τρεις ψηφοφορίες, όπως έσπευσε να προαναγγείλει ο Σαμαράς. Δεν είναι ασυνήθιστο, στην τρίτη ψηφοφορία, αναλόγως της έκβασης των δύο πρώτων, να κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα, προερχόμενη από τον χώρο του καταρρέοντος δικομματισμού. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση, το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου είναι αναγκασμένο να διαφοροποιείται από τη Ν.Δ., χωρίς βεβαίως να διαταράσσει την... "κυβερνητική σταθερότητα"!

Η προεδρική εκλογή, με την έμφαση στο όνομα του υποψηφίου, προβάλλεται ως πρόκριμα για την επομένη των εκλογών. Προδιαθέτει για τις αποδιαρθρωτικές τάσεις που θα απλωθούν στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ως λογική συνέπεια της εκλογικής καταδίκης τους. Επίσης η έμφαση στο όνομα του υποψηφίου αποσκοπεί στην παράκαμψη των ουσιαστικών πολιτικών διλημμάτων, που αφορούν τα σκληρά μέτρα, που ήδη έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση με το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη, για το οποίο οι νεοδημοκράτες φωστήρες κάνουν την πάπια και το υποβαθμίζουν ως ένα... οποιοδήποτε χαρτί διαπραγμάτευσης!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτήσει πολιτικά την προεδρική πλειοψηφία, καθώς πάνω της πλανάται το βάρος των παλαιών και του νέου Μνημονίου. Είναι λαϊκά απονομιμοποιημένη, αλλά και απομονωμένη μέσα στη Βουλή. Ο ένας μετά τον άλλον οι ανεξάρτητοι βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτή τη Βουλή. Επίσης οι διαδικασίες διάλυσης των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., που προς στιγμήν φάνηκε να πυροδοτούνται από το κυβερνητικό παρασκήνιο, δεν επιβεβαιώνονται.

Σαμαράς και Βενιζέλος μοιάζει να οδηγούνται σε παράδοση, υπολογίζοντας μόνο στον περιορισμό της ήττας τους. Τις κρίσιμες μέρες μέχρι τις εκλογές είναι πιθανό να επιχειρήσουν να αλλοιώσουν την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, με ένταση και αυταρχισμό (πώς να εξηγήσουμε τη στάση τους στην υπόθεση του Ρωμανού;), ενώ προσβλέπουν πάντοτε στην ωμή παρέμβαση των αγορών, αλλά και τα συχαρίκια του Σόιμπλε. Επιχειρούν να ανασυνταχθούν, καραδοκούν μετεκλογικά. Θα διαψευστούν όπως και τώρα!...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: