15.12.14

Ο επίτροπος που αγαπούσε τα πούρα...

Με σπουδές Οικονομικών και Φιλοσοφίας και έχοντας θητεύσει στις γραμμές της γνωστής τροτσκιστικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης (LCR), μετανάστευσε πολιτικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1984, «μεταγραφή» που του άνοιξε τον δρόμο για...
μια ταχεία άνοδο στα υψηλότερα κομματικά και κρατικά αξιώματα. Ο λόγος για τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει εκ του σύνεγγυς «τα οικεία πρόσωπα» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Μοσκοβισί υπήρξε ο νεότερος εθνικός γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, εντάχθηκε στον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και διορίστηκε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μετά την παραίτηση του μέντορά του το 2002 εξαιτίας του αποκλεισμού του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, προσχώρησε στο στρατόπεδο του Ντομινίκ Στρος-Καν και ίδρυσε τον πολιτικό όμιλο «Ανάγκη για την Αριστερά». Μετά την «πτώση» του τελευταίου με το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη, ο Μοσκοβισί μετακόμισε στην αυλή του Φρανσουά Ολάντ και τέθηκε επικεφαλής της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία.
Ο επίτροπος, ο οποίος υποτίθεται ότι υποδείχθηκε από τον Ολάντ για να αποτελέσει το αντίβαρο στην πολιτική λιτότητας της Γερμανίας, δεν μασά τα λόγια του για το «ελληνικό πρόβλημα» και δεν ταλαντεύεται καθόλου με ποια πλευρά θα ταχθεί στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ξεκαθάρισε ότι «δεν παρεμβαίνουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή», αλλά έσπευσε να διαλύσει κάθε πιθανή παρεξήγηση, λέγοντας: «Σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα, ούτε στις αγορές, ούτε στην Ε.Ε... είναι όμως λογικό να είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους που πράττουν και σκέφτονται αυτό που και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει». Και ποιο ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να γίνει; «Θα θέλαμε η τωρινή Βουλή να εκλέξει έναν Πρόεδρο και ο κ. Δήμας είναι καλός άνθρωπος». Δεν δίστασε μάλιστα να υιοθετήσει το ξεθωριασμένο success story του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι στέλνει μήνυμα «υποστήριξης και θαυμασμού». Και εάν οι γαλλικές αβροφροσύνες δεν επαρκούν, ο επίτροπος το έκανε και λιανά: «Θα σταθούμε δίπλα σας μόνο εάν συνεχίσετε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα (βλ. λιτότητα) και τις μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Μοσκοβισί, εκπρόσωπος μιας ορισμένης «Αριστεράς του καναπέ», έχει αποκτήσει αντιπάθειες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εξαιτίας της επιδεικτικής αγάπης του για τα κουβανέζικα πούρα. «Ορισμένοι σύντροφοι με θεωρούν ξιπασμένο εξαιτίας των Havanas μου» έχει πει ο επίτροπος που συνιστά στην Ελλάδα συνέχιση των «περιοριστικών πολιτικών».
 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: