11.12.14

ΔΝΤ: Κάντε Χριστούγεννα και...

ΔΝΤ: Κάντε Χριστούγεννα και θα... επιστρέψουμε...θα... επιστρέψουμε...


Μέσα στον Ιανουάριο θα επιστρέψει η "διαπραγματευτική αποστολή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και στόχος είναι η...
"επιτυχής ολοκλήρωση" της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

«Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο. Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.

Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και «επανακτούν» την σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.

Σε ερώτηση για τις «πολιτικές εξελίξεις» και «αν θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο «προκήρυξης πρόωρων εκλογών».

Αναφορικά με τα θέματα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και κυρίως για τη δημοσιονομική πτυχή, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

Σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις «πολιτικές πρωτοβουλίες» του τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία» και ούτε αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα και σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσουν «αποσταθεροποιητικά» για την οικονομία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε λόγο για «συνήθη μεταβλητότητα» σε χώρες όπου γίνονται εκλογές...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: